A klímaváltozásról alaszkai szemmel

Egyetem

Klímaváltozást kutató alaszkai ökológus érkezett a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karra.

Falk Huettmann Németországban diplomázott, Kanadában doktorált, azóta dolgozott már többek között Dél- és Közép-Amerikában, Nepálban, Oroszországban, Kínában, 12 éve pedig Alaszkában él és dolgozik, a University of Alaska Fairbanks ökológusa, statisztikusa. Világszerte a globális klímaváltozást kutatja, illetve megfigyelései alapján megpróbálja előrevetíteni annak hatásait.

A Debreceni Egyetemmel a MÉK Természetvédelmi, Állattani és Vadgazdálkodási Tanszék tanársegédjén, Dr. Kövér Lászlón keresztül került kapcsolatba 5 évvel ezelőtt. Akkor a hollók városiasodását vizsgálták közösen, majd pedig a tengeri teknősök védelmét tanulmányozták együtt Közép-Amerikában.

Az alaszkai professzor szeptember 26-án szemináriumot tartott a debreceni Agrártudományi Központban. A „machine learning”-et mutatta be, azt a rendkívül hatékony alternatív statisztikai módszert, ami bármely tudományterület adatainak elemzésében alkalmazható. Elkötelezettje annak, hogy a különböző kutatások adatai világszerte szabadon elérhetőek legyenek (open access), hiszen csak így lehet azokból valós, a társadalom számára is hasznos eredményeket felmutatni.

Falk Huettmann 10 napot tölt Magyarországon, hazánkat változatos természeti értékei miatt kiemelkedő kutatási területnek tartja. Itt tartózkodása alatt az énekes madarak vonulását, gyűrűzését tanulmányozza több helyszínen: Aggtelek, Szeged, a Kis-Balaton és Kőszeg környékén, a begyűjtött adatokat pedig a klímaváltozás fényében értékeli majd.

A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karral az együttműködés a jövőben is gyümölcsöző lehet, közös kutatási eredményeik publikálásán túl kölcsönösen tanulmányutakat szerveznének: a debreceni hallgatók 10 fős csoportokban utazhatnának Alaszkába, az ottani érdeklődők pedig Magyarországra.