A fákat is „EKG”-val vizsgálják az egyetemen

Egyetem

A balesetek és káresetek megelőzése érdekében több ezer fát ellenőrzitek a szakemberek a Debreceni Egyetem campusain az elmúlt hetekben.

– A Debreceni Egyetem kiemelt figyelmet fordít a területén lévő faállományra, annak gondozására. A campusokon több mint 6000 fa található, amelyet a folyamatos gondozás mellett időszakonként szakértőkkel megvizsgáltatunk – legutóbb 2010-2011-ben volt ilyen átfogó felülvizsgálat. Az elmúlt időszakban kilenc fakidőlés, ágtörés történt, szerencsére csak anyagi kárt okozva, személyi sérülés nem volt. Az esetek csak részben köthetők a viharokhoz, sajnos a fák állapota óhatatlanul romlik, ezért is volt indokolt az idei vizsgálat – mondta el Pozsonyi Zoltán szolgáltatási igazgató a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában tartott szerdai sajtótájékoztatón.

A szolgáltatási igazgató hozzátette: a szakemberek befejezték a helyszíni bejárást, jelenleg a vizsgálati eredmények kiértékelése, illetve a szükséges intézkedések tervezése van folyamatban, az elvégzendő beavatkozásokat Papp László, a Debreceni Egyetem Botanikus Kertjének igazgatója fogja irányítani.

– Az eddigi vizsgálatok alapján mintegy 60-70 fa jelent komoly balesetveszélyt. Abban az esetben, ha semmilyen más beavatkozás nem eredményes és ki kell emelni a fát, az eltávolított egyedeket a vegetációs időszak végén, ősszel fogjuk pótolni őshonos fafajokkal, így nem lesz kevesebb fa a Debreceni Egyetem campusain – jelentette ki Pozsonyi Zoltán.

Papp László, a Debreceni Egyetem Botanikus Kertjének igazgatója kifejtette: a magyar klinikai campusok közül a debreceni a legszebb számos idős fájával a Nagyerdőn, ugyanakkor több tényező is veszélyezteti a faállományt.

– A területen mintegy harminc fafaj él, legnagyobb számban kocsányos tölgyek, platánfák és vadgesztenyék, utóbbiak – az építkezések és a klímaváltozás mellett – számos gombafélétől és kórokozótól is szenvednek – hangsúlyozta Papp László.

A felmérést végző soproni FAKOPP csoport városi, emberi környezetben élő fák kezelésére, gondozására specializálódott. A csoport vezetője, Varga Szabolcs kiemelte, hogy mindenekelőtt az emberi élet és vagyontárgyak védelmét tartják szem előtt, hiszen 4-5 méter magasból leesve egy ujjnyi vastag ág is komoly károkat okozhat.

– A Nagyerdő Magyarország egyik legintenzívebben igénybevett erdős területe, naponta több ezren mozognak itt, illetve az építkezések is hatással vannak a fákra. A legnagyobb gondot azonban az okozza, hogy a talajvízszint olyan mértékben süllyedt az elmúlt időszakban, hogy az öreg fák gyökerei már nem tudnak elég vizet felszívni, ezért lassan kiszáradnak és életveszélyessé válnak – magyarázta Varga Szabolcs.

A szakértők 1150 fát vizsgáltak meg alaposabban az elmúlt napokban, a vizsgálatokhoz egy különleges műszert, egy „fa-EKG” készüléket is használtak.

– Érzékelőket helyezünk fel a fa törzsére, majd kalapácsütéssel hangot keltünk. A műszer rögzíti a terjedési időket, és a keresztmetszeti hangsebesség-térképet állít össze, amelyből kiderül, hogy hol üreges a fa – mutatta be a készülék működését Dívós Ferenc fizikus szakértő.

– Az eredmények kiértékelését követően a szakemberek elvégzik a szükséges beavatkozásokat, az év végéig pedig minden eltávolított fát pótlunk – összegezett a tájékoztató végén Pozsonyi Zoltán szolgáltatási igazgató.