A hangyákról értekeznek Debrecenben

Egyetem

Hangyászok találkoznak július 24-27. között a hatodik Közép-európai Myrmekológiai Konferencián, a Debreceni Egyetemen.

A hangyák genetikájáról, viselkedéséről, mezőgazdasági hasznosságáról, természetvédelmi jelentőségéről, immunológiájáról és még számos, a hangyákhoz kapcsolódó témáról lesz szó a hatodik Közép-európai Myrmekológiai Konferencián, melyet a Debrecen Egyetem Természettudományi és Technológia Kar Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszéke rendez július 24-27. között.

A myrmekológia a biológia hangyákkal foglalkozó ága. A kutatások szerteágazóak, vannak kutatócsoportok, amelyek a hangyák rendszerezését, mások a viselkedését vagy éppen az állatokkal, növényékkel való együttélését vizsgálják.

– A hangyáknál genetikailag rokonegyedekből áll egy kolónia, együtt egy szuperorganizmust képeznek, ezért érdekes kutatásokat lehet velük végezni, mert ugyanabból a kolóniából ki tudunk választani nagyszámú kezelt és kontroll egyedet is. Van olyan kutatótársam, aki azt vizsgálja, hogy a kolónia felépítésének, valamint méretének függvényében mennyire változik a hangyadolgozók személyisége. A kutatócsoportommal én azt elemzem, hogy a hangyákon megtelepedő gombák miként befolyásolják a viselkedésüket és túlélésüket – magyarázza Tartally András szervező, az Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszék myrmekológiai csoportjának vezetője.

A konferencia logója a tölgyfahangya lett, mivel Debrecen az egyetlen ismert város, amelynek határán belül ilyen nagy egyedszámban fordul elő ez a hangyafaj.

A rendezvényre körülbelül ötven hangyászt várnak, főként a szomszédos országokból, de lesznek résztvevők Franciaországból, Izraelből, Dániából, Oroszországból és Indiából is. A kutatók a négynapos konferencia alatt mintegy negyven előadáson számolnak be eredményeikről. A részletes program ide kattintva érhető el.