Győry 75

Egyetem

Nemzetközi számelméleti konferenciával köszöntötték a 75 éves Győry Kálmán Széchenyi-díjas matematikust, a Debreceni Egyetem korábbi rektorát.

– Nagyon büszke vagyok rá, hogy egy egyetemen dolgozhatok Győry Kálmánnal. Nemcsak szakmailag, de emberileg is felnézhetünk rá, személyisége, gondolkodásmódja mindannyiunkra nagy hatással volt és van – fogalmazott Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora a Győry Kálmán 75. születésnapja alkalmából szervezett konferencia pénteki megnyitóján mondott köszöntőjében.

A Győry 75 címmel rendezett kétnapos tudományos találkozón tizenhárom, Győry Kálmán munkásságához kötődő tudós adott elő. Pintér Ákos, a Természettudományi és Technológiai Kar dékánja „Győry 75: an outstanding scientific carreer” (Győry 75: egy kimagasló tudományos karrier) címmel mutatta be a Debreceni Egyetem korábbi rektorának pályáját.

A Széchenyi-díjas matematikus 1940-ben Ózdon született, 1964-ben diplomázott a Kossuth Lajos Tudományi Egyetem matematika szakán. A diofantikus számelmélet világát Turán Pál ismertette meg vele, aki 1962 és 1976 között volt a mentora. Pályája során Győry Kálmán több régi matematikai problémát oldott meg és sejtést bizonyított, mintegy 180 publikáció fűződik nevéhez. Vezetőként is sokat tett az egyetemért és a debreceni matematikáért: 1988 és 2005 között az Algebra és Számelmélet Tanszék vezetője, 1993 és 1998 között a Természettudományi Kar dékánja, 2001 és 2002 között a Debreceni Egyetem rektora volt. Tudományos munkássága mellett iskolateremtő tevékenysége is jelentős: az egyetem Számelméleti Kutatócsoportjának alapítója, tanítványai közül egy akadémikus, öt pedig akadémiai doktor lett.

Szemerédi Endrét 50 éves barátság fűzi Győry Kálmánhoz, sokat beszélgetnek, nemcsak matematikai és szakmai kérdésekről. Az Abel-díjas matematikus szerint egyedülálló az a Számelméleti Kutatócsoport, amelyet Győry Kálmán Debrecenben alapított.

– Minden második, harmadik évben feltűnik egy-egy komoly kutató egykori tanítványai közül, egy rendkívüli iskolát hozott létre, és 75 éves kora ellenére még mindig van energiája, hogy folytassa a munkát – hangsúlyozta Szemerédi Endre.

Az Abel-díjas matematikus is tartott előadást a konferencián: „Maximum size of a set of integers with no two adding up to a square” címmel arra kérdésre kereste választ, hogy mekkorának kell lennie egy halmaznak, ahhoz, hogy bizonyos egyenlet megoldható legyen a halmazból vett elemekkel.

unideb.hu