Uniós forrásból növeli versenyképességét a Debreceni Egyetem

Egyetem

Versenyképességének növelése érdekében mintegy 875 millió forint európai uniós forrásból újította meg gazdasági működésének folyamatait és szolgáltatásszervezését a Debreceni Egyetem (DE) – közölte az intézmény rektora szerdán sajtótájékoztatón.

Szilvássy Zoltán elmondta: a DE küldetése az egyetem körül kialakult vállalati rendszerrel együttműködve erősíteni a térség egészségiparát, ennek kiszolgálása érdekében alakították át a gazdasági és az oktatásszervezési folyamatokat.

Az egészségipar nem csak a betegellátást, hanem az orvosiműszer-gyártást, a gyógyszeripart és élelmiszeripart is jelenti, és ebben az együttműködésben látja az egyetem a versenyképesség megvalósításának feltételeit – magyarázta a rektor.

Szilvássy Zoltán szerint a tudományt, az ipari kapcsolatokat, az oktatásfejlesztést és a helyi gazdaságpolitikát kell a regionális versenyképesség szolgálatába állítani.

Köpeczi-Bócz Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára stratégiai ágazatnak nevezte a felsőoktatást, és emlékeztetett arra, hogy 2020-ra Európában 5 százalékkal csökken a felsőfokú végzettség nélkül betölthető álláshelyek száma.

Ezzel szemben 5 százalékkal, 34 százalékra nő azoknak az álláshelyeknek az aránya, amelyek betöltéséhez diplomára lesz szükség – fűzte hozzá.

Köpeczi-Bócz Tamás kiemelte: az új kormányzati politika szerint a felsőoktatásnak fontos szerepe van a helyi társadalmi kohézió erősítésében. Egy-egy adott régióban közösen kell definiálni, hogy milyen felsőoktatás legyen, amivel biztosítható a régió versenyképességének fokozása.

A Debreceni Egyetemet jó példának nevezte e folyamatokat tekintve, de hozzátette: vannak olyan felsőoktatási intézmények, ahol nem biztosított a versenyképesség.

Solti Péter, az Emmi intézményirányítási és finanszírozási rendszer kialakításáért felelős miniszteri biztosa emlékezetet arra a kormányzati célkitűzésre, miszerint a magyar felsőoktatásnak 10-15 éven belül a régió legversenyképesebb felsőoktatásává kell válnia.
A miniszteri biztos szerint a Debreceni Egyetemet stabil szervezeti kultúra és irányítási rendszer jellemzi, ahol országosan is példaszerű a vezetők együttműködése.

Bács Zoltán, a DE kancellárja elmondta: a most befejeződött szervezetei-, folyamat- és tudásfejlesztés eredményeként a magyar felsőoktatási intézmények közül egyedüliként minősített SAP kompetencia központot alakítottak ki. (SAP a világ vezető integrált vállalatirányítási rendszere.)

Hozzátette: ezzel 100 millió forint megtakarítást értek el, ennyivel kevesebb szolgáltatást kell igénybe venniük külső vállalkozásoktól.

Jenei Attila, a DE nemzetközi oktatási koordináló központjának igazgatója arról beszélt, hogy a Magyarországon idegen nyelven tanuló hallgatók csaknem egynegyede a Debreceni Egyetemre jár, a 3000 hallgatóból 2500 az orvosi karra.

Az egyetem a most lezárult projekt során – a külföldi hallgatók idevonzása érdekében – angol nyelvű, gazdálkodási és informatikai képzéseken oktatható tananyagokat is kidolgozott – tájékoztatott az igazgató.