Keresztutak az orvostudományban

Keresztutak az orvostudományban – konferenciát tartottak a Debreceni Egyetemen

Egyetem

Közös amerikai, magyar és ukrán tapasztalatok az egészséggondozás területén címmel tartottak konferenciát az egyetem Klinikai Központjában.

Több mint 25 éve támogatja a gyermekek gyógyítását és az orvosok képzését az amerikai S.A.R.A. alapítvány, melyet a Magyarországról elszármazott Szilágyi István hívott életre. Az alapítvány múltjáról, jelenéről és jövőjéről rendeztek konferenciát június 17-én, szerdán a Kardiológiai Klinika könyvtárában.

Az egyetem nevében Bartha Elek oktatási rektorhelyettes köszöntette a résztvevőket, aki felidézte, hogy az elmúlt években több ilyen találkozóra került sor a nemzetközi összefogás támogatására. A rektorhelyettes reményét fejezte ki, hogy a mostani konferenciának is olyan eredményei lesznek, amelyet itthon és határainkon kívül is hasznosíthat a szervezet.

– Az elmúlt hat évben több mint 20 országból érkeztek beteg gyermekek a Debreceni Egyetem Gyermekhematológiai-onkológiai Tanszékére, a legtöbben Ukrajnából és Romániából. Reméljük, hogy a mostani találkozónak köszönhetően még hatékonyabbá tudjuk tenni az alapítvány munkáját, illetve tovább javulhat a gyermekek ellátása – fogalmazott Kiss Csongor, a Klinikai Központ Gyermekhematológiai-onkológiai Tanszékének vezetője.

Pándy-Szekeres Dávid, a S.A.R.A. alapítvány elnöke beszédében kiemelte, hogy több mint két évtizedes fennállása során a szervezet több ezer gyermek életét mentette meg, s számos orvos képzéséhez járult hozzá. Az elnök szerint a mostani konferencia eredményeként a jövőben még hatékonyabban tudnak majd dolgozni.

A S.A.R.A. múltjáról Bellyei Árpád, a Pécsi Tudományegyetem professzora beszélt, ő volt az első orvos, aki 1989-ben az alapítvány segítségével az Egyesült Államokban sajátította el a műtéti beavatkozást igénylő gerincferdülések operálásának technikáját. Napjainkban az alapítvány már nemcsak a hazai orvosok képzését támogatja, hanem az ukrajnai doktorok magyarországi oktatását is, illetve segítségükkel magyar szakemberek végeznek műtéteket Ukrajnában.

A konferencián szó volt még az alapítvány jelenlegi támogatási rendszeréről, valamint a jövőbeni együttműködési lehetőségekről az ortopédia és a gyermeksebészet területén.

unideb.hu