Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem és a Testnevelési Egyetem

Egyetem

TA hirtelen sportolói halálesetek megelőzésének közös kutatására is kiterjed az a széleskörű együttműködés, amelyről hétfőn egyeztek meg a Debreceni Egyetem (DE) és a Testnevelési Egyetem (TE) vezetői.

Szilvássy Zoltán, a megbeszéléseknek otthont adó DE rektora elmondta: a sportoló élettana más, mint a többi emberé, de az orvos- és a gyógyszertudomány eddig nem fogott össze a sporttal a megfelelő megoldás érdekében.

Hozzátette, a Debreceni Egyetemen már elkezdődtek különféle sportegészségügyi és orvostechnikai fejlesztések ezen a területen.

Mocsai Lajos, a TE rektora szerint az egyetemek közötti együttműködéssel új szemlélet, új minőség jön létre a tudományos kutatásban, amelynek fontos területe a legális teljesítménynövelés a sportban, illetve az életmód, az életminőség javítása.

Az önállóvá lett Testnevelési Egyetemen a legfontosabb területeknek tekintik a tanár-, edző- és sportszakember képzés fejlesztését, a keringési rendszer vizsgálatát – éppen a sporttevékenység közbeni szívhalál megelőzése érdekében -, az izomműködés, izomtevékenység kutatását, az öröklött és a kifejlesztett képességek vizsgálatát a kiválasztásban, valamint a mentális területek, az önmegvalósítás, az önépítés kutatását – sorolta a részleteket Mocsai Lajos.

A két rektor megerősítette: ezeken a területeken komoly, több éves együttműködésre készült a két egyetem, több projekt-vázlat szintű elképzelésük van, amelyek megvalósításának támogatására közös kutatócsoportokkal is pályáznak.

Bács Zoltán, a DE kancellárja hozzátette: egyetemük két új innovatív területen készül új szakok indítására. A sportközgazdász és a sportmérnök szakok elindításában, illetve működtetésében is számítanak a TE közreműködésére – tette hozzá.

Az együttműködést a debreceniekkel fennálló több mint 20 éve sportbarátság és labdarúgó együttműködés is segíti – jegyezte meg Genzwein Ferenc, a TE kancellárja, amikor az egyetemi vezetők Debrecen-Pallagon megtekintették a DVSC Labdarúgó Akadémiát.