Mozgással az érszűkület ellen

Egyetem

Hazánkban mintegy fél-egymillió ember szenved érszűkületben. A későn felismert betegség akár az alsó végtag elvesztéséhez is vezethet.

Az általános érelmeszesedés egyik formája a perifériás verőérbetegség, vagyis az érszűkület, amely főként az alsó végtag verőereiben jelentkezik.

– Ha az alsó végtagban már kialakult az érszűkület, az kiterjedt érelmeszesedésre utal, ezért háromszor nagyobb a valószínűsége az infarktus és a stroke kialakulásának. A keringészavarok pedig a végtag elvesztéséhez is vezethetnek – szögezi le Soltész Pál, a Debreceni Egyetem Angiológiai Tanszékének vezetője.

Az érszűkület első jele a terheléskor jelentkező fájdalom a vádliban és a combban. A páciensek arra panaszkodnak, hogy párszáz méter megtétele után meg kell állniuk, mert görcsös fájdalmat éreznek. Ha még ebben a stádiumban fordulnak orvoshoz, akkor a folyamat lelassítható. Legsúlyosabb esetben azonban az érszűkület nyugalmi állapotban is erős lábfájdalmat és sebeket okoz. A magas vérnyomás, a cukorbetegség, a zsíranyagcsere-zavar, a szervezetben lévő krónikus gyulladásos folyamatok is hajlamosítanak a betegségre.

– A cukorbetegek különösen veszélyeztetettek, hiszen az idegkárosodás miatt ők nem érzik a lábfájdalmat, így sok esetben későn mennek orvoshoz, amikor már csak amputációval menthető meg az életük – mondja a professzor.

Az érszűkület egyszerű, fájdalommentes vizsgálattal – a felső és az alsó végtagban mért vérnyomás értékéből adódó boka-kar indexből – kiszűrhető. Ötven-hatvan év felett évente egyszer érdemes ilyen szűrővizsgálaton részt venni, illetve a háziorvossal a bokán az erek tapinthatóságát ellenőriztetni. A betegség megelőzésére legfontosabb a dohányzás elhagyása és a rendszeres fizikai aktivitás, főként az alsó végtagot terhelő séta és kocogás.

Az érszűkület nap alkalmából a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság az ország hét városában szervezett ingyenes szűréseket. A Debrecen Plázában a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Angiológiai Tanszékének munkatársai várták az érdeklődőket tanácsadással és boka-kar index méréssel.