Mitől alvad a vér?

Egyetem

A Science Café következő alkalmán, március 11-én True blood, avagy mitől alvad a vér? címmel Bereczky Zsuzsanna tart előadást.

A kéthetente jelentkező Science Café az intézmény falain kívül népszerűsíti közérthető, olykor játékos formában a legfrissebb, legérdekesebb tudományos eredményeket. A sorozat negyedik előadásában a Klinikai Laboratóriumi Kutató Tanszék egyetemi docense, Bereczky Zsuzsanna veszi mikroszkóp alá a vért és a véralvadást.

– A hemosztázis mindazon tényezők összessége, melyek sérült érpálya esetén megakadályozzák az elvérzést, ha ép az érpálya, akkor pedig a vért folyékony állapotban tartják. Legfontosabb elemei a vérlemezkék és a véralvadási faktorok, de az érfal különböző tulajdonságai is meghatározó szerepet töltenek be a folyamatban. A szereplők bármelyikének rendellenességekor vérzékenység, vagy éppen fokozott trombózis hajlam alakul ki, a rendellenesség típusától függően – mondta a docens.

A szakember az előadásban kitér a leggyakoribb véralvadási zavarokra, azok tünettanára, diagnosztikájára, és szót ejt a hazai lakosság jelentős részét érintő trombotikus kórképekről is.

– A véralvadási laboratórium munkája nagyon érdekes, a különböző vérzékenységek (vagy trombózisok) hátterében álló rendellenességek kivizsgálása nyomozói munkára hasonlít – tette hozzá Bereckzy Zsuzsa.

A tanszékvezető prezentációja ebbe is betekintést nyújt március 11-én 15 órától a Fórum Bevásárlóközpontban a Libri Könyvesboltban.

unideb.hu