Welcome student!

Egyetem

Idén is megrendezte a külföldi hallgatók hagyományos nyitóestjét a Hallgatói Külügyi Bizottság és a Rektori Hivatal Külső Kapcsolatok Csoportja.

A 2014/2015-ös év második szemeszterében is több mint 100 új nemzetközi részképzéses hallgató érkezett a Debreceni Egyetemre különböző csereprogramoknak köszönhetően. A frissen érkező hallgatókkal együtt így csaknem kétszáz cserediák tanul egyetemünkön. A külföldről pályázók között a legnépszerűbb program ebben a félévben is az Erasmus ösztöndíj, a részképzéses hallgatók jelentős része így Európából érkezik Debrecenbe, de továbbra is jelenetős a „Science without borders” program keretein belül itt tanuló brazil hallgatók száma. Az ősszel indult „Stipendium Hungaricum” elnevezésű kormányzati felsőoktatási ösztöndíjprogram szintén több tucat hallgató számára biztosít lehetőséget, hogy a Debreceni Egyetemen folytathassa tanulmányait.

A február 17-én a főépületben tartott hagyományos félévnyitó fogadóvacsorán a magyar kultúrához kerülhettek kicsit közelebb a nemzetközi hallgatók. Hajdúsági, kemencében készült töltött káposztát és csőrögét kóstolhattak, emellett a magyar borokkal és néptánccal is megismerkedtek a fogadóvacsora résztvevői. A már hagyományosnak mondható táncház során ezúttal is a Szeredás Hagyományőrző Egyesület működött közre.

– Nagyon fontos, hogy egy cserediák minél alaposabban megismerje a fogadó ország kultúráját. A gasztronómia, a folklór, a magyarok hagyományai, művészete kiemelkedő színvonalú hazánkban, remélem, hogy ezt a félév végén mindannyian így gondoljátok majd – köszöntötte Virga József, a DEHÖK Egyetemi Hallgató Külügyi Bizottság elnöke a vendégeket.

Jánosy Orsolya, a DE Külső Kapcsolatok Csoportja vezetőjeként kívánt kellemes és élménydús félévet a hallgatóknak, bízva abban, hogy nemzetközi társaság megtalálja majd a helyét a Debreceni Egyetem állandó hallgatói között.

unideb.hu