„Vitorlabontás előtt”

Egyetem

Három napos felkészítő tréningen vettek részt azok a hallgatók, akik hamarosan megkezdik féléves külföldi tanulmányaikat.

Január végén az Erasmus és Campus Hungary ösztöndíjas hallgatóknak szervezett „Vitorlabontás előtt” címmel felkészítő tréninget a Debreceni Egyetem Külső Kapcsolatok Csoportja, a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ és a DEHÖK Egyetemi Hallgatói Külügyi Bizottsága.

A háromnapos tréning célja az volt, hogy nagy sikerű Erasmus+ és Campus Hungary program keretében a tavaszi szemeszterre kiutazó hallgatók felkészülve vágjanak bele egyetemi tanulmányaik egyik nagy kalandjának ígérkező félévének. A résztvevők első kézből ismerhették meg az ösztöndíj programokban korábban már részt vett hallgatók tapasztalatait, tanácsait. A Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ munkatársai által vezetett tréningen pedig a külföldi tanulmányi időszak alatt várható kihívások, mint például a honvágy és az eltérő kulturális környezet okozta problémák kezelésének módszereit ismerhették meg. Hasznos információk formájában a kiutazó hallgatók felkészítését kaptak arra vonatkozóan is, hogy hogyan mutassák be a külföldi partnerintézményekben a Debreceni Egyetemet és Magyarországot.

De nem csak a Debreceni Egyetem hallgatói utaznak külföldre, hanem Magyarországra is szép számban érkeznek tanulni vágyó fiatalok. Február 11-én tartották a második félévre a Debreceni Egyetemre érkező Erasmus és Erasmus Mundus hallgatók orientációs napját. Húsz ország csaknem hetven hallgatója kezdi meg a tavaszi szemesztert a Debreceni Egyetem különböző karain, így a teljes tanévet itt töltőkkel együtt mintegy kilencven hallgató tanul majd itt a második félévben. Az orientációs napon megismerkedhettek a Debreceni Egyetemmel, tájékoztatást kaptak az adminisztratív és tanulmányi teendőikről és betekintést nyerhettek többek között az egyetemi könyvtár által kínált lehetőségekbe is.

A beérkező hallgatóknak folyamatos kapcsolatban vannak az Erasmus Student Network Debrecen tagjaival, akik nemcsak programokat szerveznek számukra, hanem az ESN valamennyi beérkező hallgatónak talált úgynevezett Buddy-t, azaz olyan önkéntes debreceni segítőt, aki támogatja a beérkező hallgatók beilleszkedését és ügyes-bajos dolgainak intézését. A Debreceni Egyetemre érkező hallgatók számára szervezett legközelebbi esemény a Welcome Dinner lesz február 17-én a főépületben.

unideb.hu