Hogyan kell állást keresni?

Egyetem

A diákéveket követő álláskeresés megkönnyítéséhez kaphattak jó tanácsokat az érdeklődők a HKSzK által szervezett december 9-i előadáson.

A Hallgatói Kapcsolatok és Szolgáltatások Központja Karrierközpontjának szervezésében Sziller Viktória, a cvonline.hu állásportál HR-tanácsadója tartott előadást.

– A HKSzK keretében működő Karrierközpont elsődleges feladata, hogy megtanítsa a hallgatókat arra, hogyan tudják jól használni a Debreceni Egyetemen megszerzett diplomát. Az álláskeresés, az elhelyezkedés egy olyan tudomány, ami nincs benne a tananyagban, de amelynek elsajátítása nagyon fontos a végzés előtt állóknak – mondta bevezetőjében Gaál István hallgatói kapcsolatokért felelős rektorhelyettes.

– Az álláskeresés nehézségei, az átélt kudarcok az igények lejjebb adásához, nem egyszer az elképzelésektől eltérő karrierút választásához vezetnek. Ma még szinte teljesen hiányzik a munkakereséssel kapcsolatos képzés a felsőoktatási tananyagokból, pedig ma már elengedhetetlen ez a tudás ahhoz, hogy egy fiatal diplomás végzés után el tudjon helyezkedni – fogalmazott előadásában Sziller Viktória. A szakember jó tanácsokkal látta el a hallgatóságot a hagyományos és ma már inkább elterjedtebb online álláskereséssel kapcsolatban, segített eligazodni a különböző állásportálok világában, de azt is megtudhatták az érdeklődők, mitől jó vagy hibás egy önéletrajz, mi az, amit feltétlenül ki kell emelni egy motivációs levélben, és mi az, amiről jobb, ha hallgat egy leendő munkavállaló.

– A mostani előadás egy programsorozat első állomása, a jövőben további rendezvények, tréningek szervezésével, a munkáltatók, cégek bemutatkozási lehetőségeivel is szeretnénk bővíteni a központ kínálatát, segítve ezzel a hallgatókat abban, hogy sikeres munkavállalók lehessenek a diploma megszerzése után – fogalmazott Pogány Emese, a Karrierközpont vezetője.

A rendezvény zárásaként a CSAT Egyesület pályaorientációs szakemberei tartottak bemutatót, amely során interaktív játékok és kérdőívek segítségével tesztelhették magukat az előadás résztvevői.

unideb.hu