Sportiskolától az Olimpiáig

Egyetem

Sportszakmai képzései mellett kutató- és mentorprogrammal is támogatja a sporttehetség –gondozást a Debreceni Egyetem.

A Gazdaságtudományi Kar közreműködésével először rendezett sportszakmai konferenciát a Debreceni Sportcentrum Kft. a Sportiskolák Országos Szövetségével (SIOSZ) közösen november 14. és 15. között az egyetem Böszörményi úti campusán. A „Tehetséggondozás a gyakorlatban – Út a Sportiskolától az Olimpiáig” című tanácskozás központi témája a sporttehetég-kutatás és –gondozás volt.

– A Gazdaságtudományi Kar sportszervező képzése ma már olyan népszerű, hogy a kapacitásaink végén járunk, egyre több jelentkezőt kell elutasítanunk. Remélem, hogy a jövőre induló sportközgazdász és sportmérnöki szakok is ilyen sikeresek lesznek – hangsúlyozta Pető Károly dékán a konferencia megnyitóján.

A Debreceni Egyetem mentorprogrammal segíti élsportoló hallgatóit, hogy tanulmányaik mellett sportkarrierjüket is tovább építhessék. Létesítményfejlesztéseivel nemcsak versenysportolói, hanem az egyetem minden hallgatója és oktatója számára elérhetővé teszi a mindennapos testmozgást. A nyíregyházi és az egri főiskolával karöltve végzett kutatóprogramjában pedig olyan modult dolgoz ki az intézmény, mellyel a sportiskolák munkáját segítik a jövőben. Emellett a Debreceni Sportcentrum Kft.-vel is szoros kapcsolatot ápol.

– A Debreceni Sportcentrum Kft. az egyetem kihelyezett tanszékeként működik. Elsősorban gyakorlati képzési helyet próbálunk biztosítani az hallhatók számára főként világversenyekhez kötötten rendezvényszervezési, pénzügyi, marketing és egyéb szervezési feladatok területén – mondta Becsky András ügyvezető igazgató.

A kétnapos konferenciára több mint száz sportiskolai szakember, valamint köznevelési intézmények igazgatója és testnevelő tanára érkezett az ország minden részéből tapasztalatcserére. A tanácskozáson a Magyar Olimpiai Bizottság mellet többek között a Sportcentrum és a Debreceni Egyetem szakemberei tartottak előadásokat. A konferencia második napján szakmai bemutatókon vehettek részt az érdeklődők, majd megtekintették a cívisváros nagyobb sportlétesítményeit.

unideb.hu