Sikeres női életpályák

Egyetem

Nők és férfiak számára egyaránt példaértékű karriereket mutat be a Debreceni Egyetemen zajló Nők a tudományban előadás-sorozat.Orvosi biokémiai, fizikai és informatikai témában is bemutatkoztak már a Debreceni Egyetemen dolgozó sikeres nők a programsorozat keretében, melynek október 29-i alkalmával Szűcs Edit, a Műszaki Kar dékánja tartott előadást Nőként a férfiak világában címmel.

– A szakmai munkám során az álmaimat teljesítettem – összegezte pályáját előadásában Szűcs Edit, aki felidézte, hogy a debreceni Kossuth gimnáziumban egészen végzős koráig az orvosi pálya vonzotta, ám a Budapesti Műszaki Egyetem nyílt napján beleszeretett az ott látott laborokba és szerkezetekbe. Az anyagmozgató gépész végzettség meszerzése után Debrecenbe hazaköltöző fiatal mérnök hölgy a Hajdúsági Iparműveknél végzett mérnöki, majd középiskolai tanári feladatait cserélte az egyetemi kihívásokra, akkor már a minőségmenedzsment és minőségirányítás iránt érdeklődött. A BME doktori iskoláját elvégezve 2004-ben a Debreceni Egyetem minőségbiztosítási igazgatója lett, az egyetem 2007-ben elsőként lett minőség-díjas felsőoktatási intézmény. A kari tanács 2007-ben elsöprő többséggel szavazott neki dékánként bizalmat.

– Nagyon büszke vagyok rá, hogy a Műszaki Kar megnyert infrastruktúra-fejlesztési, alapkutatási és ipari kutatási pályázatainak összege meghaladja a 7 millió eurót, és nagy álmom volt a 2013-ban átadott, 1 milliárd 800 millió forintból megépült új épületszárnyunk is. Munkám során mindig nagyon jó emberekkel dolgoztam és dolgozok is jelenleg együtt, ez hihetetlen öröm számomra – mondta Szűcs Edit.

Matkó Andrea, a Műszaki Menedzsment és Vállalkozási Tanszék fiatal oktatója kiemelte, hogy dékán asszony támogatása a doktori iskolában eltöltött évek alatt teremtette meg az alapot a jelenlegi munkájához. Ezt erősítette tanítványként Halczman Attila is, aki szerint Szűcs Edit vezetése nélkül már elhagyta volna az egyetemet és a versenyszférában dolgozna.

unideb.hu