Új labort avattak a Műszaki Karon

Egyetem

Referencialabort alakított ki a Műszaki Kar és a Schneider Electric Hungária Zrt.: az együttműködést október 9-én írták alá Debrecenben.

A műszaki mérnökképzés fejlesztése iránt elkötelezett vállalat és a Debreceni Egyetem Műszaki Kara a több mint tíz éve tartó együttműködés folytatásaként kötött új megállapodást. Speciális laboratóriumot alakítottak ki a Műszaki Kar Villamosmérnöki és Mechatronikai Tanszék Épületmechatronikai Kutatóközpontjának I. emeletén – ez az első egyetemi labor az országban a Schneider eszközeivel, a cég kizárólag a Debreceni Egyetemet támogatja hazánkban. A laborban a hallgatók a vállalat termékeivel ismerkedhetnek elméletben és gyakorlatban egyaránt: – Az egyetemisták egy automatizálási platform minden elemét képesek elsajátítani, annak programozását, beállítását, nem csak szoftveresen, számítógépes szimulációval, hanem azokon az eszközökön keresztül, amit az iparban is használnak – mutatta be a labor funkcióit Bartha István laborvezető.

Az együttműködés a magas szintű elméleti oktatásnak és gyakorlati képzésnek egyaránt kiemelt jelentőséget tulajdonít, és ennek érdekében a Schneider Electric saját szoftvereit biztosítja a Műszaki Karon zajló oktatás és kutatás számára 8 500 000 forint értékben.

A Schneider Electric tanévenként 10 oktatási alkalmi keret erejéig térítésmentesen biztosítja hivatalos szakmai képzésein a részvételt, továbbá az egyetem az oktatási és kutatási tevékenységéhez 5 millió forint értékben vásárolhat a vállalatipari automatizálási termékkínálatából, melyet a Schneider további 5 millió forint értékű felajánlással egészít ki.

– Világszerte, így Magyarországon is nagy szükség van olyan szakemberekre, akik kellő jártassággal és ismerettel rendelkeznek az intelligens szabályozás kérdéskörében. A Schneider Electricnél a hatékony energia-elhasználás elkötelezett támogatóiként fontosnak tartjuk, hogy a rendelkezésre álló eszközökkel hozzájáruljunk az egyetem műszaki karán elsajátítható versenyképes tudás átadásához – mondta Bakos Miklós, a Schneider Electric ipar üzletágának vezetője.

– A karon zajló elektromos-autó fejlesztésekhez új lendületet adhat az együttműködés és a referencialabor, ugyanis az általunk épített autókhoz sok alkatrészt használunk a Schneider kínálatából. A kapcsolat oda-vissza működik, a cég visszajelzéseket kap tőlünk elektronikai megoldásainak nem mindennapi felhasználásáról – tájékoztatott Husi Géza, a Műszaki Kar dékánhelyettese.

unideb.hu