Az Európai Számvevőszék vizsgálja a világjárvány idején a munkavállalóknak nyújtott uniós támogatást

Európa

2020-ban, a Covid19-világjárvány kitörésekor a tagállamok különböző rendszereket vezettek be azon munkavállalók támogatására, akiknek megélhetését bizonytalanná tette az uniós gazdaság számos ágazatának széleskörű leállása. Az Unió ezekhez az intézkedésekhez saját támogatást is nyújtott, a szükséghelyzeti munkanélküliségi kockázatokat mérséklő ideiglenes támogatást nyújtó eszköz (SURE eszköz) formájában. A SURE lehetővé tette, hogy az Unió akár 100 milliárd euró értékű hitelekkel támogassa azon tagállami rendszereket, amelyek célja a világjárvány által veszélyeztetett jövedelmű munkavállalók támogatása. Az Európai Számvevőszék jelenleg készíti elő arra irányuló ellenőrzését, hogy az Európai Bizottság a SURE eszköz révén eredményesen reagált-e a világjárványhoz kapcsolódó uniós szintű munkanélküliség kockázatára.

A SURE eszközt a kibontakozó Covid19-válságra válaszul hozták létre és hajtották végre. Az eszköz célja az volt, hogy kiegészítse az egyes tagállamok saját munkahelymegőrző rendszereit, amelyek a hagyományos csökkentett munkaidős foglalkoztatástól kezdve a munkavállalóknak nyújtott bértámogatási rendszereken át az önálló vállalkozóknak szóló új jövedelemtámogatási rendszerekig terjednek. A SURE egyes egészségügyi vonatkozású intézkedéseket is támogathat. A SURE eszköz jelentős előrelépést jelent az uniós támogatások finanszírozási módjában, mivel a Bizottság által a tőkepiacokon felvett hitelekből finanszírozzák. Ezeket a forrásokat a SURE eszközben részt vevő 19 tagállam arra kapta, hogy felhasználhassa a Covid19-re válaszul hozott nemzeti intézkedései céljára. A szolidaritás jegyében azonban mind a 27 uniós tagállam megállapodott abban, hogy a hiteleket közösen garantálják. Ha valamely tagállam a jövőben nem fizeti vissza a hiteleit, az összes többi tagállam együttesen felel a teljes hitelösszeg 25%-áért, viszonylagos jóléte arányában. A fennmaradó részt az uniós költségvetés garantálja.

A legfrissebb becslések szerint 2020-ban mintegy 31 millió magánszemély és 2,5 millió vállalkozás részesült támogatásban a SURE eszköz keretében – nyilatkozta Iliana Ivanova, az ellenőrzésért felelős számvevőszéki tag. – Mindeddig csaknem 90 milliárd euró folyósítására került sor. Ez hatalmas összegű uniós támogatás. Szeretnénk megvizsgálni, hogy az Európai Bizottság válaszlépései eredményesen segítették-e a válság sújtotta uniós munkavállalókat és vállalkozásokat abban, hogy megtartsák munkahelyeiket. Ellenőrzési jelentésünk következtetései és ajánlásai segíteni fogják az Uniót abban, hogy leszűrje a tanulságokat hasonló rendszerekre nézve, ha netalán ismét ilyen mértékű válság alakulna ki.

A számvevők értékelni fogják, hogy a Bizottság SURE eszközzel kapcsolatos intézkedései időszerűek és megfelelőek voltak-e, és hogy a Bizottság szilárd keretet alakított-e ki az eszköz végrehajtásának nyomon követésére és az arról való beszámolásra.