Rendkívüli intézkedések az agrár-élelmiszeripari ágazat támogatása céljábó

Európa

A Bizottság gyorsan cselekszik, és újabb rendkívüli intézkedéseket javasol a járványügyi helyzet által leginkább érintett mezőgazdasági és élelmiszerpiacok további támogatása érdekében.

Bár a koronavírus-járvány kitörését követő, példa nélküli időben az Unió agrár-élelmiszeripari ágazata ellenállóképesnek bizonyul, egyes piacokat rendkívül súlyosan érintettek a kialakult népegészségügyi válsághelyzet hatásai.

Janusz Wojciechowski, a mezőgazdaságért felelős biztos így fogalmazott: „A koronavírus okozta válság egyre inkább érezteti a hatását az agrár-élelmiszeripari ágazatban. Ezért döntöttünk a válság kitörése óta meghozott intézkedéseken túli, további gyors fellépés mellett. A Bizottság által javasolt intézkedések a jelenlegi piaci fejlemények mellett a piacok stabilizálását hivatottak elősegíteni, és a jövőbeni árak és a termelés stabilitásának, ezáltal pedig a stabil élelmiszer-ellátás és az élelmezésbiztonság garantálásának a legmegfelelőbb eszközei. A mai napon új és rendkívüli intézkedéscsomagot jelentünk be, amely az eddig észlelt fennakadást okozó tényezők és a jövőbeli kockázatok kezelése révén a válság által leginkább érintett agrár-élelmiszeripari ágazatokat fogja támogatni. Bízom benne, hogy ezek az intézkedések enyhíteni fogják a piaci helyzetet, és eredményeik hamar megmutatkoznak majd.”

A bejelentett csomag előzménye az Európai Bizottság által a jelenlegi válsághelyzetben az agrár-élelmiszeripari ágazat támogatására már korábban elfogadott átfogó csomag, amelynek olyan intézkedések képezték a részét, mint a magasabb összegű állami támogatások és előlegkifizetések, valamint a kifizetési kérelmek benyújtására vonatkozó határidők meghosszabbítása.

A közös agrárpolitika szabályai tekintetében alkalmazandó nagyobb rugalmasság célja a mezőgazdasági termelőkre és a nemzeti közigazgatásokra nehezedő adminisztratív terhek csökkentése.