Egyetemi díjazottak a kultúra ünnepén

Egyetem

A Debreceni Egyetem több oktatójának ösztöndíjat és elismerést adományozott a magyar kultúra napja alkalmából a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány.

Az alapítvány a hagyományokhoz híven a Himnusz szatmárcsekei megírásának évfordulóján adta át elismeréseit, idén január 22-én a Csokonai Színházban rendezett ünnepi rendezvényen, melyen Papp László polgármester bejelentette: a város versenybe száll a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címért.

Az 1991 óta működő alapítvány kiemelt feladatának tartja a város kulturális és tudományos életében meghatározó szerepet játszó alkotóművészek és tudományos szakemberek tevékenységének ösztönzését, a város szellemi értékeinek gyarapítását.

A díjakat Papp László polgármester és Imre László akadémikus, professor emeritus, a Debrecen Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumi tagja adta át 7 pályázónak, köztük öt egyetemi kötődésű hallgatónak, oktatónak.

Alkotói ösztöndíjban részesült:

Áfra János szerkesztő, költő, PhD-hallgató az Alföld irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat szerkesztőjeként, a debreceni KULTer.hu kortárs kultúrportál főszerkesztőjeként, a debreceni kulturális programok szervezőjeként tevékenykedik.

Váradi Judit zongoraművész és Puskás Levente szaxofonművész, a Debreceni Egyetem két oktatója egy közös CD-lemez elkészítését tervezik, amellyel a magyar zeneszerzők klasszikus, szaxofonra írt műveit és a debreceni zenei képzést szeretnék népszerűsíteni.

A Debrecen Kultúrájáért Alapítvány kuratóriuma posztumusz Debrecen Kultúrájáért-díjat adományozott Julow Viktor egyetemi tanár, irodalomtörténész, műfordítónak, aki angol szakos tanárként a debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban tanított, majd az egyetem világirodalmi intézetének adjunktusa lett. A Déri Múzeum tudományos főmunkatársaként nevéhez fűződik az ország első vidéki irodalmi múzeumának megalapítása. Tudományos munkái nagy részében Debrecen szellemi értékeivel és a XVIII-XIX. század fordulójának magyar irodalmával foglalkoztak. A díjat Debreczeni Attila, a Debreceni Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének igazgatója vette át.

Debrecen Kultúrájáért-díjban részesült Mohos Nagy Éva operaénekes, a Csokonai Színház örökös tagja, tanszékvezető főiskolai tanár, aki 2015-ben ünnepelte a színháznál töltött 40. jubileumi évét. Művészi tevékenységéért számos szakmai díjban részesült, melyek közül számára is az egyik legkedvesebb, hogy 1996-ban a Csokonai Színház Örökös Tagjává választották.

A díjátadást követően a 150 éves Csokonai Színház jubileuma alkalmából Színházi legenda és emlékezet címmel a városhoz kötődő alkotók műveiből adtak elő részleteket a teátrum művészei.