Ha egy ENSZ-diplomata molesztál, jobb, ha csendben maradsz…

Világ

A nemzetközi szervezet közép- és felsővezetői gyakorlatilag érinthetetlenek, ezért áldozataiknak a belső ombudsman is azt javasolja, hogy ne jelentsék az esetet.A Guardian cikke szerint az ENSZ gyakran szemet huny a szervezet berkein belül történt zaklatások fölött. 10 ország alkalmazottjait kérdezték, közülük 15-en mondták azt, hogy szexuális erőszak áldozatává váltak. Akik hivatalosan jelenteni merték a bűncselekményt, elvesztették állásukat, míg erőszaktevőjük továbbra is az ENSZ-nél dolgozhat.

Egy nőnek akkor sem hittek, amikor látlelettel és tanúvallomással próbálta bizonyítani, hogy felettese megerőszakolta. Sőt, úgy ráfázott, hogy a trauma miatt hónapokig kórházi kezelésre szorult, odalett a vízuma és még a hazájában is felelősségre vonhatják.

Egy másik női sértett arról számolt be, hogy felettese egy találkozón szinte azonnal rátámadt, fogdosta és molesztálta, és bár ki tudott szabadulni a karmai közül, a férfi bosszúból ellehetetlenítette, folyamatosan terrorizálta. Ez pedig oda vezetett, hogy a nőnek pánikrohamai lettek.

Igéretek, zéró tolerancia

Antonio Gutierrez főtitkár már ígéretet tett, hogy zéró toleranciát hirdet a szervezeten belüli molesztálásokra, lesz akciócsoport az erőszak ellen, az áldozatok jogvédőt kapnak, átalakítják a belső szabályzatot. Egyelőre ennek kevés a látszatja: a belső felügyeleti szolgálatok olykor kulcsfontosságú tanúkat nem kérdeznek ki, a leiratok durva hibákat tartalmaznak, kiszivárognak a vizsgálati anyagok. Így az esetleges elkövetők felelősségét elsikálják, ők tovább dolgozhatnak a világszervezetnél.

Az áldozatoknak az ENSZ belső ombudsmanjai is azt szokták javasolni, hogy ne tegyenek panaszt, hallgassák el a történetüket. Dacára akármennyi bizonyítéknak.

Sok áldozat nem kapja meg a szervezettől az eset utáni támogatást, tanácsadást, sőt sokszor szakszerű orvosi kezelést sem.

Az ENSZ közép- és felsővezetői azért érezhetik magukat biztonságban, mert gyakorlatilag érinthetetlenek, ugyanis sokukat diplomáciai védettség óvja, az állomáshelyi ország bírósága nem ítélkezhet felettük.

Még ha ez nem is létezne problémaként, sok olyan ország, ahol az ENSZ nagyobb stábbal jelen van, anarchiába, háborúba süllyedt, az igazságszolgáltatása alig működik.

(24.hu)