Biciklisek vették üldözőbe a rablókat a berettyóújfalui vasútállomásnál

Helyi hírek

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség rablás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat két személy ellen.

A két fiatalkorú vádlott 2017. október 20-án Berettyóújfaluban szórakozott és italozott, majd 21
óra körüli időben a vasútállomásra mentek, hogy vonattal hazautazzanak. A vonat indulásáig még sok idő volt, ezért a közelben sétálgattak.

A vasútállomás környékén, az egyik utcán észlelték az előttük egyedül, gyalogosan közlekedő sértettet, ekkor elhatározták, hogy megszerzik a férfi értéktárgyait. A vádlottak követték, majd mikor a háta mögé értek az egyik. fiatalkorú vádlott őt megrúgta. A váratlan támadás következtében a férfi a földre esett, majd őt mindkét vádlott fekvő helyzetben testszerte megrúgta, közben többször megkérdezték tőle, hogy mennyi pénze van és felszólították, hogy az értéktárgyait adja át részükre.

A sértett nem engedelmeskedett, ezért a vádlottak átkutatták a ruházatát. A dzsekije zsebéből kivették a mobiltelefonját, valamint az irattárcáját, amelyben a személyes okmányai voltak. A bántalmazás során a földre esett a sértett sporttáskája is, melyet a II. r. fiatalkorú vádlott felkapta, a sértett irattárcáját eltette, míg az I. r. vádlott a mobiltelefont vitte magával, majd elszaladtak a helyszínről.

A sértett a vádlottak után szaladt az értékei visszaszerzése érdekében. Útközben találkozott két kerékpárossal, akik segítettek neki. A vádlottak után hajtottak, akik ezt észlelve eldobták a lopott táskát, az irattárcát és a mobiltelefont. A sértettnek okozott kár – 31.800,- forint – az eljárás során visszaadással teljes egészében megtérült.

A vádlottak bántalmazása következtében a sértett testszerte 8 napon belül gyógyuló zúzódásos sérüléseket szenvedett.

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség az előzetes letartóztatásban lévő vádlottak ellen társtettesként elkövetett rablás bűntette, továbbá a másodrendű fiatalkorú vádlott vonatkozásában közokirattal visszaélés és készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon.

A vádiratban az elsőrendű vádlott vonatkozásában börtönbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását, míg a másodrendű fiatalkorú vádlott esetében javítóintézeti nevelésének elrendelését indítványozta.