Elzavarják, feljelentik a juhászokat a hajdúhadházi vadászok

Helyi hírek

A vadászok elnöke, Nagy Gábor szerint muszáj elzavarni a juhászokat, mert azok szerinte tiltott módon legeltetnek.

Egy éve új vadásztársaság gyakorolja a Hajdúhadház, Bököny, Téglás és Nyíradony közötti 1500 hektárnyi pusztán a vadászati jogot, és a hadházi juhászokra azóta cudar idők járnak.

Nemsokára ki kellene hajtani az állatokat, de nem tudjuk hova

– magyarázza a HVG-nek Keczán László. „Nekem csak százötven birkám van, de itt huszonöt család ötezer birkáját hozták lehetetlen helyzetbe” – teszi hozzá a fiatalember. „Azzal is megfenyegettek már bennünket, ha nem takarodunk innen, akkor kényszervágásra vitetik a birkákat. De van erre joguk?”

A hajdúhadházi juhászoknak a Tasó László államtitkár és országgyűlési képviselő tiszteletbeli elnöksége alatt működő Bocskai István Vadásztársasággal gyűlt meg a bajuk. Mint a lap írja, 25 birkatartó család életét tették pokollá azzal, hogy folyamatosan fenyegetik és feljelentgetik őket, noha évtizedek óta dolgoznak ezen a legelőn.

A politikus vadászai nem tűrik, hogy nyúlhajtásaikat juhászok zavarják. Elmérgesedett a viszony.

A harmincéves Keczán László elmondása szerint az is előfordult, hogy

körbevették az egyik juhász feleségét, mert éppen ő hajtotta ki az állatokat. Azzal fenyegették, hogy kényszervágásra viszik mind az ötezer birkát.

Sorra mindannyiukat fel is jelentették – állítja a fiatal juhász.

A vadászok elnöke, Nagy Gábor szerint nekik nincs más választásuk, mint elzavarni a juhászokat, mert azok szerinte tiltott módon legeltetnek.

Másért is megnőhetett az érdeklődés a terület iránt, ugyanis a területre területalapú támogatást lehet felvenni. Helyzetük megnyugtató rendezéséért a juhászok a Kaszóhoz, Tasó Lászlóhoz és Orbán Viktorhoz fordultak, eddig hiába.