Az egyetem képzéseire épít a Krones

Egyetem

A Debreceni Egyetem volt az egyik fontos érv a nagymúltú német gépipari cég, a Krones AG számára, amikor úgy döntött, a városban létesít gyártóüzemet. A 15 milliárd forintból megvalósuló telephelyen jól képzett mérnökökre is szükség lesz.
– Debrecen kedvező logisztikai elhelyezkedése és infrastruktúrája mellett az egyetem képzési rendszere miatt választottuk a várost új kelet-európai telephelyünk helyszínéül, hiszen tervezett üzemünk magasan képzett, gyártásban, összeszerelésben és gépiparban jártas szakembereket igényel – emelte ki Pascal Männche, a Krones AG gyártási és logisztikai vezetője szerdán a cég hivatalos bemutatóján a Kölcsey Központban.

A tradicionális német nagyvállalat, amely gyártó-, töltő- és csomagológépeket, illetve teljes gépsorokat tervez és fejleszt az élelmiszeripar számára, jövőre kezdi a gyárépítést Debrecen déli gazdasági övezetében. A termelőegység 2019-ben kezdheti meg működését ötszáz dolgozóval, az alkalmazottak 30 százaléka lesz felsőfokú, mérnök végzettségű.
– A Debreceni Egyetem strukturális változásokat indított a mérnökképzés fejlesztése érdekében: ágazati kabinetet hoztunk létre és megalapítottuk a Villamosmérnöki Intézetet. Ennek köszönhetően rendkívül gyors fejlődésnek indult a vegyész-, a villamos- és gépészmérnök-képzésünk. Emellett a Bölcsészettudományi Kar Germanisztikai Intézetének kulturális kapcsolatrendszere is bizonyíték lehet a Krones AG számára arra, hogy milyen nagymértékű a fogékonyság a német gondolkodás és kultúra iránt – tette hozzá Szilvássy Zoltán rektor.

A Krones-csoport árbevétele 97,5 milliárd forint, ami tízszerese a debreceni gépipar forgalmának.

– A német gépipari óriás 15 milliárd forintos fejlesztése az idei év egyik legfontosabb gazdaságfejlesztési eseménye Debrecenben. Városunkban ipari-gazdasági forradalom zajlik, hiszen csak 2017-ben három német iparvállalat választott minket befektetése helyszínéül – mondta Papp László polgármester.

A Krones AG leányvállalatához hasonló beruházások egész Hajdú-Bihar megye számára meghatározóak a Miniszterelnökség államtitkára szerint. Tasó László a gazdaság élénkítése kapcsán az állam adócsökkentő intézkedéseit, a debreceni repülőtér szerepét, valamint a város és az egyetem sikeres, tudatos együttműködését emelte ki.

unideb.hu