Tanévnyitó stadionshow a debreceni Nagyerdőben

Egyetem

Az ország első tanévnyitó stadionshow-jának ad otthont a debreceni Nagyerdő: a “yoUDay – az egyetem napja, a Te napod!” elnevezésű programot hagyományteremtő szándékkal rendezi meg szerda este a Debreceni Egyetem (DE) – mondta el a DE sajtófőnöke az MTI-nek.

M. Tóth Ildikó emlékeztetett rá: a Debreceni Egyetem negyven ezres hallgatói, tanulói és dolgozói létszámával az ország legnagyobb felsőoktatási intézménye. “Kihívást jelent számunkra, hogy ez a hatalmas szám valódi közösséget is jelentsen, és ne csupán egy statisztikai adat legyen” – mondta.
Nagy bulira készül az egyetem: arra vállalkoztak, hogy az egész napos programok végén este egyetemisták, egyetemi dolgozók és barátaik népesítik be a Nagyerdei Stadiont.
A húszezres stadionshow-ra napközben tehetségkutató- és főzőversennyel hangolódik az egyetemi polgárság: mindenki a kedvenc ételét főzheti a hallgatóknak meghirdetett versenyen. Összesen mintegy hatvan csapat mutatja meg főzőtudományát bográcsgulyás, paprikás krumpli, slambuc vagy egy szabadon választott kedvenc elkészítésével.
Hozzátette: a nap csúcspontja a már biztosan teltházas stadionshow lesz. A kétórás program műsorvezetői az Animal Cannibals rapperei lesznek. Az ezernyi egyetemi közreműködő zenés és táncos produkciója, valamint hazai sztárok – Rúzsa Magdi, Charlie, Kowalsky meg a Vega, Tóth Vera és Vastag Csaba – élő koncertje, tűzijáték és egyéb látványos attrakciók szórakoztatják az intézményhez kötődő, illetve érdeklődő közönséget a stadionban.
Ott lesznek a show-n a város és az egyetem vezetői is, de ezúttal nemcsak beszédeket mondanak, hanem egy zenés produkció keretében együtt dobol majd Debrecen jelenlegi és volt polgármestere, az egyetem rektora és kancellárja.
A könnyűzenei programok mellett az egyetemi hagyományt őrző gerundiumosok – az egykori református kollégiumi diákok által tűzoltásra használt botokat vivő diákok -, és a négyezres külföldi diákságot képviselő mintegy száz ország zászlósainak felvonulása, a hallgatók tánca, lézershow, illetve közismert szereplők meglepetés produkciói is színesítik majd az est programját az első tanévnyitó stadionshow-n Debrecenben.