Fontos kérdésekben döntöttek

Egyetem

Az Intézményfejlesztési Tervről, a tavalyi gazdálkodási beszámolóról és a 2016. évi költségvetés tervezetéről is szavazott csütörtöki ülésén a Szenátus.

– A Debreceni Egyetem konzisztóriuma március 10-ei ülésén ellenszavazat és tartózkodás nélkül, egyöntetűen támogatta a 2016-2020-as időszakra vonatkozó Intézményfejlesztési Tervet, valamint elfogadta az egyetem 2015. évi gazdálkodási beszámolóját és az idei költségvetést is, ezzel lehetővé téve, hogy a Szenátus napirendre tűzze ezeket – kezdte beszámolóját Szilvássy Zoltán rektor a testület március 17-ei ülésén.

A Felsőoktatási Ipari Együttműködési Központok létrehozásáról szólva a rektor kifejtette: az elmúlt időszakban intenzív munka folyt a pályázatok előkészítésében. A Debreceni Egyetem a Richter Gedeon gyógyszergyárral, a Fluart oltóanyaggyárral, Debrecen legnagyobb húsipari üzemével, a Hajdúhússal és az Országos Gyógyszerészeti Intézettel közös konzorciumban pályázik. Hozzátette: a program különlegessége, hogy az egyetem az iparági partnerek igényei alapján végez kutatásokat, melyekhez a vállalatok önrészt biztosítanak.

A rektor felidézte, hogy március elején a kancellárral együtt meghívást kapott a Horst Seehofer bajor miniszterelnök magyarországi látogatásához kapcsolódó gazdasági szimpóziumra.

Bács Zoltán kancellári beszámolójában kiemelte, hogy megtörtént a februári szenátus ülésen megszavazott béremelés: a március 3-ai utalással a dolgozók már a módosított fizetést kapták január 1-ig visszamenőleg.

– November óta probléma, hogy a korábbi formában nem tudjuk kiosztani a bérjegyzéket a Magyar Államkincstár szoftvermódosítása miatt, ezért saját fejlesztésben készítettünk egy olyan programot, amely elektronikus hozzáférést biztosít a bérjegyzékhez. A rendszer már elérhető, erről körlevélben értesítettük a dolgozókat – tájékoztatott Bács Zoltán.

A kancellár beszámolója végén hangsúlyozta: az intézmény gazdálkodása továbbra is stabil, az elmúlt 8 évben nem volt ilyen alacsony szinten az egyetem tartozása: február 29-én a lejárt kötelezettségek összege 402 millió forint volt, amiből 156 millió a szállítói finanszírozás, a ténylegesen lejárt tartozás 246 millió forint, aminek a fele egészségügyi.

A csütörtöki Szenátus legfontosabb pontja a 2016-2020-as időszakra vonatkozó Intézményfejlesztési Terv elfogadása volt. Bács Zoltán kancellár hozzászólásában elmondta: öt hónapja tartó, a fenntartóval, belső szervezeti egységekkel, más egyetemekkel folytatott egyeztetések eredményeként került a testület elé a komplex terv, amely többek között tartalmazza az egyetem sportstratégiáját és egy innovációs központ létesítésére vonatkozó tanulmányt is.

A Szenátus döntött a Debreceni Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzatának módosításáról is, mely érinti a Rektori-Kancellári Kabinetet, amelyből kivált, és a Kancelláriához került a Rendezvénykoordinációs és Alumni Központ, valamint érinti a Szenátus összetételét, az oktatói-kutatói tagok arányát. Az Agrártudományi Központ (ATK) is átalakul, 2016. július 1-től Agrár Kutató Intézetek és Tangazdaság (AKIT) néven működik tovább. Az átalakítást az ATK tanácsa kezdeményezte, és egyhangúan meg is szavazták. Az SZMSZ módosítása nyomán a Kancellária Működési Rendjét és Organogramját is módosították.

A testület tagjai támogatták a 2015. évi gazdálkodási beszámolót, ennek kapcsán Bács Zoltán rámutatott, hogy a tavalyi, gazdaságilag sikeres év teremtette meg a lehetőséget az idei nem oktatói-kutatói béremeléshez. A 2016. évi államháztartási és belső gazdálkodási költségvetésről szólva a kancellár aláhúzta, nagyon hamar elkészült az idei büdzsé tervezete, mivel már december voltak alapszámok, melyek január végén konkretizálódtak.

– Bár több területen csökkent az állami támogatás, az oktatói-kutatói béremelés fedezete miatt kicsivel nőtt a teljes támogatás az előző évihez képest. A bérköltségek és az üzemeltetési költségek növekedése miatt szűkült az intézmény mozgástere, de a saját bevételek növelésének köszönhetően összességében egy végrehajtható költségvetést tudtunk készíteni, ami egy nyugodt gazdálkodást vetít előre – közölte Bács Zoltán.

Professzor emeritusi és kitüntetéses doktori címek adományozásáról is szavazott a testületet, valamint a képviselők több új szak indításának, valamint együttműködési megállapodásnak a javaslatát is támogatták.

A Hallgatói Önkormányzat kezdeményezésére a Szenátus döntött a jelenleg a Nagyerdei körúton álló Tisza István szobor áthelyezéséről. Körösparti Péter DEHÖK-elnök szerint az intézmény alapításában kulcsszerepet játszó miniszterelnök, korábbi névadó emlékműve nem méltó helyen van.

– A DEHÖK elnöksége tavaly október óta vizsgálta a kérdést. Az egyetem eredeti tervei szerint a Főépület elé szánták a szobrot, de mivel az épület nem készült el akkorára, így 1927-ben a Klinika előtt kapott helyet a műemlék, ahova időközben másik alkotás került, amit ma sem lehet elmozdítani. Ennek nyomán a Hallgatói Önkormányzat a rektori vezetésnél indítványozta, hogy a mostani méltatlan hely helyett az eredeti tervekben szereplő területre kerüljön Tisza István alakja – mondta el Körösparti Péter elnök.

A szobrot a Debreceni Egyetem Főépület előtt a főlépcső mellett, szemből nézve a baloldali füves részen állítják fel, a tervek szerint április 22-én, az egykori miniszterelnök születésének évfordulóján.