Csúcstechnológiájú műszereket kapott az egyetem

Egyetem

A villamosmérnöki képzés támogatására 17 millió forint értékben adományozott eszközöket a National Instruments a Debreceni Egyetemnek.

– Nem a most átadott mérőműszerek miatt lesz jobb a képzés a Természettudományi és Technológiai Karon. Ez az adományozás ugyanis jóval túlmutat a 17 millió forinton, nem csupán az anyagiakról van szó, hanem közös célokról. Rájöttünk, hogy csak együtt tudjuk kezelni azt a mérnökhiányt, ami Debrecenben és országosan is jellemző – hangsúlyozta a hétfői adományátadáson mondott köszöntőjében Pintér Ákos, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának dékánja. Hozzátette: nagy hasznát veszik a műszereknek, többek között a duális képzésben, ahol az amerikai cég mellett más nagyvállalatokkal is együttműködnek.

Pintér Ákos a tájékoztatón bejelentette: hamarosan elindulhat a villamosmérnöki MSc-képzés a karon, melyben számítanak a térség ipari szereplőinek, elsősorban az NI-nak a segítségére.

– A már elérhető duális és a tervezett villmosmérnöki MSc-képzésnél is fontos cél, hogy megfeleljünk a cégek igényeinek. Nemcsak beszélünk arról, hogy a munkaerőpiacon értékes embereket képzünk, hanem valóban olyan szakembereket bocsájtunk ki, akik megfelelnek a vállalatok elvárásainak. Kezd kialakulni egy olyan élő kapcsolat, ami korábban nem volt jellemző az egyetemekre és az iparra, pedig ez mindkét felet erősebbé teszi – fogalmazott Pintér Ákos dékán.

Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője elmondta: az oktatást nem elég kritizálni, azért tenni is kell. Ezért is örült, amikor az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség kezdeményezésére a kormány lehetővé tette, hogy a cégek ÁFA-mentesen adományozhassanak oktatási intézményeknek.

– Összesen kilenc rendszerszintű mérőműszert adtunk át, melyeket – a laborban megszokott mérőpárban dolgozva – egyszerre 18 hallgató használhat. Ezek már professzionális szintű, de még „hallgatóbiztos” eszközök, azaz lehet velük gyakorolni, ez a képzés nagyon fontos része, hogy lehet hibázni, mert ezek a berendezések tűrik ezt – magyarázta Ábrahám László.

Az ügyvezető az MSc-szakról szólva elmondta, hogy náluk már megvannak a tervek, hogy mivel tudnának hozzájárulni a képzéshez. Amennyiben sikeres lesz program, akkor a most átadott műszerek fejlettebb változatain is dolgozhatnak a jövőben az egyetemi hallgatók.

Váradiné Szarka Angéla, a DE TTK Villamosmérnöki Tanszékének vezetője kifejtette, hogy a mérnököknél a gyakorlati képzés minősége nagymértékben függ a laboratóriumi eszközöktől, ugyanakkor ez az adományozás csak a jéghegy csúcsa.

– Az NI volt az első vállalat, amely jelentkezett, amikor az egyetem jelezte, hogy korszerű villamosmérnöki képzést szeretne csinálni. Azon túl, hogy eszközöket kapunk, a cég szakmai gyakorlaton fogadja a hallgatókat, szakdolgozati témákat biztosít, kihelyezett tanszékként vesz részt a villamosmérnöki képzésben, kutatás-fejlesztési részlegének 8 fejlesztőmérnöke tart órát a Fizikai Intézetben, a legtehetségesebb diákokat befogadja a Nyitott Laboratóriumába, és nekik köszönhetjük, hogy az országban egyedülálló módon alapképzésben résztvevő hallgatóink a CERN-nek fejlesztenek műszereket – sorolta Váradiné Szarka Angéla.

A tanszékvezető kiemelte: ma minden vállalat, minden szolgáltató a vevők elégedettségére hajt, az intézmény számára pedig az ipar a vevő, hiszen mérnökképzés nélkül nincs megfelelő utánpótlás a gazdasági fejlődéshez.