Ereky Károly víziója

Egyetem

Hiánypótló mű jelent meg a Debreceni Egyetem gondozásában a biotechnológia atyjáról, aki egy évszázada írt a ma is fennálló gazdasági problémákról.

Felmérések szerint 2050-re több mint 9 milliárd embert kell táplálnia a mezőgazdaságnak, amely 70 százalékos élelmiszernövekedést jelent a jelenlegihez képest úgy, hogy a termőterületek nagysága folyamatosan csökken. Ereky Károly korát megelőző gondolkodóként már 1917-ben papírra vetette ezzel kapcsolatos kutatási eredményeit, vízióit.

– Egy szellemi forrás számunkra ez a mű. Ereky írásaiban ugyanis találkozunk olyan elemekkel, amelyek arra utalnak, hogy optimalizálni kell az élő szervezetek biológiai teljesítőképességét – hangsúlyozta Dudits Dénes akadémikus, az MTA rendes tagja pénteken a Debreceni Egyetem agrárcampusán tartott könyvbemutatón.

A nemzetközi és a hazai szakirodalomban egyedülálló, hiánypótló kötet elsőként közli Ereky Károlytól azokat az úttörő közleményeket, amelyekben a tudományos világ először találkozott a biotechnológiával mint új tudománnyal.

– Az innovatív mérnök által tanulmányozott problémák napjainkban is aktuálisak, ezért a könyv az Ereky-féle koncepciók bemutatásán túl a mostani, 100 évvel későbbi fontos kérdéseket is elemzi – tájékoztatott Popp József, a Gazdaságtudományi Kar dékánhelyettese, a kiadvány egyik szerzője.

A “BIOTECHNOLÓGIA ANNO 1917-1919 – Ereky Károly víziója az élettudomány alkalmazásáról” című kötet összeállítását csaknem évtizedes kutatómunka előzte meg.

– Felismerve ennek a nagyszerű szakembernek a munkásságát, tíz évvel ezelőtt létrehoztuk az Ereky Károly Biotechnológiai Alapítványt azzal a céllal, hogy tanulmányozzuk az eredeti forrásokat, és azokat a közönség számára is hozzáférhetővé tegyük – részletezte Fári Miklós Gábor, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar tanszékvezetője, a könyv társszerzője.

A kötet megjelenést a Nemzeti Kulturális Alap is támogatta.