Spanyol díj a debreceni akadémikusnak

Egyetem

Gamboa–Winkler-díjat kapott Spanyolországban Joó Ferenc akadémikus, a Debreceni Egyetem Fizikai Kémiai Tanszékének tanára.

Az elismerést a Real Sociedad Espanola de Química (RSEQ – Spanyol Királyi Kémiai Társaság) és a Magyar Kémikusok Egyesülete évente felváltva ítéli oda a másik ország egy-egy kémikusának. A díjat José Miguel Gamboa Loyarte spanyol fiziko- és radiokémikusról, az RSEQ korábbi elnökéről és Winkler Lajos magyar akadémikusról (analitikai kémikus és gyógyszervegyész) nevezték el.

Spanyol részről most adták ki harmadszor a rangos elismerést, melyet nem először ítélték oda debreceni kutatónak: 2011-ben Kövér Katalin akadémikus, a DE Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékének tanára kapta.

A díjat az Oviedo-i Egyetemen José Manuel González, az RSEQ főtitkára adta át szeptember 4-én. Ebből az alkalomból egy egész napos fémorganikus kémiai konferenciát szerveztek. A szokásoknak megfelelően a díjazott több egyetemen is előadást tartott: Joó Ferenc Oviedo mellett Zaragozában, Barcelonában és Castellón de la Planában is beszélt a vizes közegű fémorganikus katalízisről.

unideb.hu