Csataképek – életképek – emlékképek

Egyetem

Az I. világháború irodalmi-kulturális vonatkozásairól tartanak tudományos konferenciát november 13-14-én a Debreceni Egyetemen.

Példaértékű összefogásban rendezik meg „Az első világháború emlékezete az irodalomban, a művészetekben és a mindennapok kultúrájában” című konferenciát, amelyet a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara, az Egyetemi és Nemzeti Könyvtár és a Debreceni Akadémiai Bizottság Irodalomtudományi, Néprajzi, Politológiai és Zenetudományi Munkabizottságai szerveznek.

A két napon át tíz szekcióban többek között az I. világháború regényirodalomra, költészetre és drámára gyakorolt hatását, a korabeli naplókat és katonaleveleket, valamint a háborús helyzet idején a sajtó, sőt a zene szerepét is vizsgálják a kutatók.

A konferenciához kapcsolódóan a korszakot bemutató kiállítás is nyílik az Egyetemi és Nemzeti Könyvtár anyagából, illetve a szentendrei néprajzi múzeum háborús karácsonyokkal foglalkozó tablói is megtekinthetőek november 13-án 15.30-tól a könyvtár előcsarnokában.

A tudományos tanácskozás szellemében rendezi meg a Csokonai Nemzeti Színház zenés irodalmi estjét november 14-én 19 órától a Déri Múzeumban, melynek során Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek válogatnak ötszáz év magyar verseiből. Az est során a versek válaszolnak egymásnak, továbbgondolják egymást a nő-férfi, feleség-férj, anya-apa keretjátékában, hogy az új kihívásokat rejtő XXI. század elején az alkotók a maguk művészi eszközeivel tegyenek hitet a békesség, a magyar költészet és az egyetemes emberi értékek mellett.

Részletes program: http://www.lib.unideb.hu/csatakepek_eletkepek_emlekkepek