Több száz kilót is elbírtak a tésztahidak

Egyetem

Hatodik alkalommal rendezte meg a Műszaki Kar Építőmérnöki Tanszéke a nemzetközivé szélesedett tésztahíd­építő versenyt, a TörDElőt, amelyen a fiatal mérnökök kereskedelmi forgalomban kapható spagetti és makaróni tésztákból megépített hídjai versenyeztek, összesen harminc csapat mérkőzött a vándorserlegért. A tésztahidak építőinek 1 kg súlyú tésztahidakkal egy méteres fesztávot kellett áthidalni.

– A kezdetek óta komoly karriert futott be a rendezvény, nemcsak a középiskolások, de a határon túli mérnökképző intézmények felé is nyitottunk. A mérnökképzés utánpótlása miatt hangsúlyos, hogy a fiatalok számára is megmutassuk, a tanulás mellett milyen érdekességeket tartogatnak számukra az egyetemi évek – mutatott rá a verseny egyik céljára Kovács Imre, az Építőmérnöki Tanszék vezetője.

Az idei versenyen külön középiskolás és egyetemista kategóriákban mérkőztek meg a hídszerkezetek: két debreceni, két nyíregyházi és egy miskolci csapat szerepelt a középiskolás mezőnyben, az egyetemistákat pedig tizenhét debreceni, két budapesti, két szegedi és négy kolozsvári csapat képviselte.

Egy híd megépítése komoly munkát igényelt a versenyzőktől, 60-80 órába is kerül, amíg egy tésztahíd elkészül. Az egyik debreceni csapat olyan elszántan flexelte az albérletben a tésztát, hogy a szomszédok a rendőröket is kihívták a zajra, akik igencsak rácsodálkoztak az épülő szerkezetre.

– Rutinos építők és újoncok egyaránt megmérkőztek a versenyen, a Debreceni Egyetem mindhárom, világbajnokságokon edződött csapatának sikerült megdöntenie a saját rekordját. Azonban ez is kevés volt az első helyezéshez, mert a kolozsvári csapat 120 kg-al megdöntötte a TörDElő rekordját, 492 kg terhelést bírt el a legstabilabb, nyertes tésztahíd. A középiskolás kategóriában a Doviscsák Cintia és Doviscsák Kornélia testvérpár győzedelmeskedett, akik nem először építettek hidat, két évvel ezelőtt ők nyerték a vándorkupát az egyetemisták előtt – tájékoztatott az eredményről Spisák István tanszéki mérnök, a verseny főszervezője.

A legeredményesebb, legnagyobb terhelést elért hidak:

1. helyezés TACOMA Kolozsvári Egyetem 492 kg
2. helyezés Pasta Divas Diegos Debreceni Egyetem 412 kg
3. helyezés ToMiSZiVe Debreceni Egyetem 336 kg

 

unideb.hu