Előkelő helyen a BRICS ranglistáján

Egyetem

Elkészült a BRICS & feltörekvő országok idei ranglistája, amelyben az előkelő, 60. helyet foglalja el a Debreceni Egyetem.

A Times Higher Education BRICS & Emerging Economies rangsort a Thomson Reuters készíti, és kizárólag azon országok intézményeit értékeli, amelyek „feltörekvő gazdaságnak” minősülnek.

2014-ben az első három helyet két kínai, illetve egy dél-afrikai egyetem foglalta el, európai országokból 3 cseh, 4 lengyel, 2 orosz, valamint 7 török intézmény és három magyar felsőoktatási intézmény került be a rangsorba. A Debreceni Egyetem az előkelő 60. helyet szerezte meg megosztva a Semmelweis Egyetemmel, a Szegedi Tudományegyetem pedig a 93. pozíciót foglalja el.

A legjobb felsőoktatási intézményeket 13 szempont figyelembevételével értékelik, 5 fő területre osztva:
– oktatás (tanulási környezet) 30%
– kutatás (mértéke, bevételek, reputáció) 30%
– idézettség (kutatási eredmények) 30%
– ipari bevételek (innovációk) 2,5%
– nemzetközi orientáció (oktatók, hallgatók és kutatás) 7,5%

A Debreceni Egyetem pontszámai között kiemelkedik a nemzetköziség, valamint a citációk száma, azonban a jövőben fejlesztendő terület lehet az oktatás, a kutatás, amely az élenjáró egyetemeken – a BRISC listája szerint – magasabb színvonalon folyik, valamint a gazdaságból, iparból származó bevétel is alacsonyabb értékeket mutat.

A BRICS betűszó öt jelentős feltörekvő gazdaság társulását takarja. Az öt ország Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-afrikai Köztársaság. (A betűszó az öt ország angol nevének kezdőbetűiből áll össze: Brasil, Russia, India, China és Republic of South Africa.)

unideb.hu