Törökországban már csaknem 1000 alá csökkent az új esetek száma

Világ
Koronavírus

Törökországban – mintegy nyolc hét elteltével – kedden csaknem ismét az ezres szint alá csökkent a koronavírus-fertőzéssel regisztráltak napi száma – derült ki a Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter Twitter-fiókján megosztott táblázatból, amely szerint az elmúlt nap leforgása alatt 1022 embernél diagnosztizálták a kórokozót, így a fertőzöttek száma 151 615-re nőtt.

A járvány volumene április 11-én érte el az eddigi csúcspontját, akkor 5138 ember szervezetében mutatták ki a vírust. A mutató hétfőn 1158-on, vasárnap pedig 1368-on állt.

Koca közölte, hogy az utóbbi 24 órában 28-an vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben, és ezzel a halálos áldozatok száma 4199-re emelkedett. A napi adat március 29. óta nem esett 30 alá. A kis-ázsiai országban az elhalálozások üteme az április 19-ei 127-es érték óta mérséklődik.

Az intenzív gondozásra, valamint a gépi lélegeztetésre szoruló betegek száma kedden is tovább ereszkedett, az előbbi 903-ról 882-re, az utóbbi 463-ról 455-re. A gyógyultnak minősítettek száma 1318-cal 112 895-ra nőtt, így ők teszik ki az összes eset több mint 74 százalékát.

A 83 milliós országban a hatóságok eddig közel 1,68 millió vírustesztet végeztek el.
Törökország két hete lépett át a járvány elleni védekezés második fázisába, amely a “kontrollált társadalmi élet” nevet viseli. Az enyhítések értelmében a 65 évnél idősebbek és a 20 évnél fiatalabbak, akikre állandó jellegű kijárási tilalom vonatkozott, hetente néhány órára már kimozdulhatnak otthonaikból, valamint bizonyos feltételekkel újranyithattak a bevásárlóközpontok, azok egyes üzletei, továbbá a borbélyok, a fodrászatok, illetve a szépségszalonok.

Mindemellett megnyitottak 16-ot a személyforgalom előtt korábban lezárt 31 tartományból, beleértve a külföldi turisták körében is népszerű Antalyát, Muglát és Aydint, de zárva maradt többek között Isztambul, Ankara és Izmir is. A fennmaradó 15 tartományban legalább május végéig a hétvégékre elrendelt kijárási tilalom is érvényben van, ami alkalomadtán nemcsak két-, hanem többnapos, amikor hétköznapokra eső nemzeti vagy vallási ünnepre is kiterjesztik.

Például május 23. és 26. között a kijárási tilalom a járvány kezdete óta először vonatkozik majd a teljes országra, miután a muszlim szent böjti hónapot, a ramadánt lezáró ünnep alatt emberek milliói kelnének útra autóval, hogy meglátogassák idősebb családtagjaikat, éljenek bármily távol is egymástól. A háromnapos ünnep 24-én, vasárnap kezdődik.

A közösségi élet és a távolsági közlekedés országszerte még mindig szinte teljesen korlátozott.