Kötelező szálláshely minősítés indul Magyarországon

Ország

Az eddig csak a szállodákra és a panziókra vonatkozó és önkéntes igénylésen alapuló védjegyrendszert kötelező országosan egységes nemzeti szálláshely-minősítő rendszer váltja fel – tette közzé Hajdúszoboszló önkormányzata a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület információi alapján.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A kötelező minősítés bevezetése január 1-jétől fokozatosan történik.

Az újonnan induló kereskedelmi- és a magánszálláshelyek, egyéb szálláshelyek működésének előfeltétele lesz a nemzeti szálláshely-minősítési rendszerben meghatározott minőségi fokozatnak való megfelelés, azaz az adott szálláshely minőségi fokozatának ellenőrzött és igazolt megléte, az 1-5 csillagos rendszerben.

A minősítési eljárásokat a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nonprofit Kft. független szakértők közreműködésével végzi majd. A szálláshely-minősítés elkülönül a jegyző eljárásától, megelőzi azt. A szálláshely-szolgáltatási tevékenység bejelentésének kötelező melléklete lesz a szálláshely-minősítéséről szóló igazoló dokumentum. A szálláshely-szolgáltató ezzel a nyilatkozattal együtt teszi meg bejelentését a jegyzőhöz. A jegyző a szálláshely-szolgáltatót a minősítő szervezet által megállapított minőségi fokozatnak megfelelően veszi nyilvántartásba.

A szálláshely-szolgáltató a szálláshely üzemeltetési tevékenység bejelentését megelőzően, valamint az első minősítést követően háromévente köteles a szálláshely-minősítő szervezet vizsgálatát és értékelését kérni, a szálláshelytípusra vonatkozó követelményekhez igazodó minőségi fokozatba sorolás érdekében.

Az első kötelező minősítés díját az állam fizeti

A már nyilvántartásba vett szálláshelyek tulajdonosainak, illetve üzemeltetőinek az első szálláshely-minősítés érdekében – a kapcsolattartó és a szálláshely adatainak megadásával – regisztrálniuk kell:
– szállodának, panziónak 2021. december 31-ig,
– kempingnek, üdülőháztelepnek, közösségi szálláshelynek 2022. június 30-ig,
– magánszálláshelynek, egyéb szálláshelynek 2023. január 1-ig.

Az első kötelező minősítés díját a magyar állam minden szálláshely esetében átvállalja.

További információk a https://www.szallashelyminosites.hu/ weboldalon.

21. századi szállodasor jön létre Hajdúszoboszlón – szárnyal a turizmus