Gróf Tisza Istvánra emlékeztek Debrecenben

Gróf Tisza Istvánra emlékeztek Debrecenben

Egyetem

Gróf Tisza István 1861-ben született Pesten. Kétszer volt hazánk miniszterelnöke, volt az MTA tagja és egyházmegyei főgondnok is. A néhai államvezető nagy szerepet vállalt abban, hogy 1914-ben létrejöhetett a Debreceni Egyetem, az intézmény egészen 1949-ig az ő nevét viselte. Második miniszterelnöksége idején lépett háborúba az Osztrák-Magyar Monarchia, bár mindvégig ellenezte az öldöklést, a háborút.

– Nagyon érdekes egyéniség volt, kiváló adottságokkal és hallatlan nagy akaraterővel. Ha mást nem, akkor azt köszönheti neki az ország, hogy az első világháború nem felkészületlenül érte Magyarországot – jellemezte Tisza Istvánt Gáborjáni Szabó Botond, a Tiszántúli Református Egyházkerület   gyűjteményvezetője.

Ahogyan a gyűjteményvezető mondta, gróf Tisza István halála egyben jelképezi is a történelmi Magyarország vesztét. A politikus 1918. október 31-én merénylet áldozata lett. A néhai miniszterelnök halálának 96. évfordulóján, a reformáció emlékünnepén Debrecen városa, katonai, egyházi és politikai szervezetek is megemlékeztek gróf Tisza Istvánról a Klinika főépülete előtt található szobránál.

unideb.hu