NAV: a katásoknak február 25-éig kell elküldeniük a bevételi nyilatkozatot

A katásoknak február 25-éig kell elküldeniük a 20KATA nyomtatványt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), a bevételi nyilatkozat tavaly óta az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA) is elkészíthető, így egyszerűbb, gyorsabb a kitöltés – hívta fel a figyelmet az adóhivatal az MTI-nek küldött hétfői közleményében.

Tízéves az Európa Pont: ajándék európai recepteskönyv!

Tíz éve, 2011 januárjában indult el az Európa Pont, az Európai Unió információs és kulturális központja Budapesten, az Európai Unió Házában. A kerek évfordulóra meglepetéssel, egy ingyenesen letölthető e-könyvvel készültünk a tagországok kedvenc nemzeti – esetenként uniós oltalommal is védett – ételeiből.

A tízéves Európa Pont európai receptes e-könyvvel ünnepli születésnapját

Az EU információs és kulturális központja, az Európa Pont tíz éve, 2011 januárjában nyitotta meg kapuit Budapesten, a Millenáris Parkban. A kerek évfordulóra ingyenesen letölthető e-könyvet készítettek a tagországok kedvenc nemzeti – esetenként uniós oltalommal is védett – ételeiből.

Mire való a sütőlap és mire a pótrács?

A grillezéshez elméletileg csak egy grillsütőre van szükség, azonban ha kicsit jobban körülnézünk a világban, láthatjuk, hogy számtalan kiegészítő kapható, ami a grillezés során a szakács dolgát hivatott megkönnyíteni. Ezek közül is mi most kettő hasznos eszközt emelnénk ki, az egyik a sütőlap, a másik pedig a pótrács.

Megmutatjuk, mennyire sokszínű is lehet a likőrök karakterisztikája

Vajon mi különbözteti meg egymástól a különféle likőrtípusokat? Mik a legfontosabb jellemzői a növényi, a gyümölcs-, a krém-, a tejszín- vagy az ánizslikőröknek? A cikkben ezeket a kérdéseket fogjuk részletesen is kibeszélni. Titkon bízunk abban is, hogy a különféle likőrök ismertetésével sikerül kedvet csinálni egy-egy likőrkülönlegesség megízleléséhez is.

A hónap receptje: soda bread, azaz az ír szódás kenyér

Írország legismertebb péksüteménye a szódás kenyér. Nevét az elkészítéséhez szükséges szódabikarbónáról kapta, ami a tészta lazítását szolgálja. Sem kovászt, sem élesztőt nem tesznek bele, így nem kell órákat pihentetni és hosszan dagasztani – sütéssel együtt egy óra alatt megvan. Az íreket eredetileg a kényszerűség vezette a szódakenyér felé, de mára nemzeti büszkeségük része. Mivel könnyű […]

A hónap receptje: a Bayerische Brez’n, azaz a bajor (lúgos) perec

Ha bajor ételkülönlegességet kell mondani, valószínűleg a legtöbbeknek beugrik a perec (esetleg a fehérkolbász, az édesmustár vagy a húskenyér), de különleges, 19. század közepéig visszanyúló történetét talán kevesebben ismerik. A történetben a jónevű Anton Nepomuk Pfannenbrenner (tükörfordításban „Serpenyőégető”) mellett fontos szerepet játszanak dél-német kolostorok, imára kulcsolt kezek és egy véletlenségből ételkészítéshez használt lúgos tisztitószer. A hónap receptjeként ezúttal a „süssünk EUR-Lexből” rovatunkban […]

Bocuse d’Or – Hamvas Zoltán: a magyar csapat ismét bejutott a világ legjobbjai közé

Ismét bejutott a világ legjobbjai közé a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny idei, Tallinnban megrendezett kontinensdöntőjének kilencedik helyén végzett, Veres István séf vezette magyar csapat – mondta el az MTI-nek szombaton a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke.