Mit csinál a gazdálkodási előadó és milyen munkalehetőségek adódnak a keleti régióban?

Gazdaság

A gazdálkodási előadó Magyarországon igencsak népszerű pozíció – tekintve a kistérségek, a falvak és települések nagyságát tekintve is. A kisebb önkormányzatok gyakran együttműködnek konzorcium formájában, ami a dolgozókat még nagyobb felelősségi kör elé állítja. De mit csinál a gazdálkodási előadó, milyen munkákra lehet jelentkezni és miért éri meg ezen a pályán dolgozni?

Gazdálkodási előadó munkalehetőségek Debrecenben és Eger környékén

Szokták mondani, hogy a legtöbb munkalehetőség a fővárosban, Budapesten adódik Magyarországon. Na ez a gazdálkodási előadó pozíciókat nem igazán érinti. Sőt! Vidéken a kisebb és nagyobb településeken egyaránt sok-sok ilyen munkára lehet lecsapni – többek között azért is, mert sokan elvándorolnak.

 

Nézzük például az Eger és Debrecen közötti keleti régiót. Eger városa gazdag turisztikai és mezőgazdasági lehetőségeiből adódóan, Debrecen pedig az ország második legnagyobb városa. A kettő közötti és környéki területen pedig az aprófalvakban és településeken rendre hirdetnek munkalehetőségeket.

 

Gazdálkodási előadó állás Eger melletti településen – ilyen és ehhez hasonló pozíciókra lehet pályázni az Egerallas oldalán.

A gazdálkodási előadó feladatai és felelősségei

A gazdálkodási előadó tehát általában egy pénzügyi, könyvelői munkakört takar önkormányzati szinten. Ő az adott önkormányzat “mindenese”. Aki ellátja a hivatalok könyvelését, számlákat kezel, adatokat rögzít, lényegében minden szervezettel és az adott területtel kapcsolatos, gazdálkodással kapcsolatos feladatot ellát. Ez pedig igencsak magas felelősség is egyben. Itt nem arról van szó, hogy valaki minden nap ugyanazt a mókuskereket görgeti napi 8 órában.

Biztos állás és jövedelem várja a gazdálkodási előadókat

Kissé ellentétesnek tűnik az állítás, mégsem teljesen egyértelmű, hogy a felelősségi kör például súlyosabb lenne, mint a nagyvállalati szektorban. Az önkormányzatnál több a hibajavítási lehetőség, és alacsonyabb a fluktuáció, nagyobb a megbecsültség. A nagyvállalati térben könnyen előfordulhat, hogy lényegében egyik napról a másikra kirúgnak valakit – ez az államháztartásban ritkább azért.

 

Habár talán nem ez az a munka, amivel az ember milliókat visz haza havonta, mégis kiszámítható jövedelemre lehet szert tenni, bizonyos juttatásokkal együtt. A stabilitás pedig hosszú távon olykor fontosabb, mint a havi bruttó mértéke – és a mindennapos stresszfaktor.

Kép forrása: Freepik.com