Vajon merjük-e ősszel használni a klímaberendezést?

Gazdaság

Az utóbbi évek emelkedő nyári hőmérsékletének hatására egyre több lakásban, családi házban megtalálható a klímaberendezés. Sőt az utóbbi időben már nemcsak hűtő, hanem hűtő-fűtő klímák az elterjedtebbek. Egyre többen gondolkodnak abban, hogy fűtésre használják a légkondicionálót.

Érdemes-e klímával fűteni?

Mire a nyár a hűtési időszakával véget érne itt vannak a hűvösebb napok, amikor már esténként elkelne egy kis meleg. Ezt azonban a fával fűtő berendezések jó része még nem tudja szabályozni, hogy csak alig fűtsön, egy klíma pedig pont megfelelő a feladathoz.

A modern készülékek már gazdaságosan használhatók fűtésre és hűtésre egyaránt. Azonban sokan még azt hiszik, hogy a klímával történő fűtés magas áramszámlát fog generálni. Miután az interneten rengeteg tévhit megtalálható, sokan akik rendelkeznek fűtő klíma készülékkel, meg sem merik próbálni, mert úgy tudják, hogy nagyon megemeli a klíma működése az áramszámlát.

Pedig az utóbbi években a klímák hatásfoka nagyon sokat javult, úgyhogy a vele való fűtés még gazdaságos is lehet. Minden gyártónak meg kell adnia SCOP értéket, ami a készülék hatásfokát mutatja, ezek alapján sorolják különböző energiaosztályokba a készüléket.

Mennyivel lehet gazdaságosabb klímával fűteni?

Ezek a korszerű berendezések már egészen más elven működnek mint az elektromos radiátor vagy a gázkazán.  Az olajradiátorok az elektromos áramot egy fűtőszálon keresztül tudja átalakítani hőenergiává. Azaz egy kW elektromos energiából egy kW hőenergiát tud előállítani. Ezzel szemben a klímaberendezések hőszivattyús elven működnek, amelyek így a hagyományos olajradiátorral szemben négyszer vagy ötször jobb a hatásfoka.

A hőszivattyúnak köszönhetően egy adott közegből egy másik közegbe szállítja a hőenergiát. Ezek a gépek hűtési üzemmódban a benti levegőt lehűtik a hőcserélő segítségével, ha pedig fűtünk vele akkor ezt a levegőt fel is képesek melegíteni. Egyértelműen látszik egy elektromos radiátorhoz képest, hogy a klímák sokkal hatékonyabban tudnak  fűteni, akár 10-15 százalékos megtakarítást is elérhetünk a klíma segítségével. Ha tehát az átmeneti időszakokban fűtésre használjuk egyáltalán nem kell attól tartanunk, hogy magas számlák fognak érkezni a hónap végén.

A Klíma Markt webáruház a légkondicionálók webáruháza, stabilan elérhető árukészlettel és tapasztalattal évente több száz klímát értékesítenek, mindig igyekeznek megtalálni a legoptimálisabb megoldást.

Összegezve

A modern légkondicionáló készülék segítségével szabályozni tudjuk a kívánt hőmérsékletet a lakásban úgy, hogy nincs más dolgunk, mint beállítani a kívánt hőmérsékletet és az folyamatosan szabályozni fogja a fűtést. Ezeket a légkondicionálókat már a kanapén ülve is kényelmesen irányíthatjuk. Az ilyen jellegű fűtésnél hatalmas előnyként említhetjük meg a gyors felfűtési időt, pedig így még spórolni is lehet velük, hiszen nem kell egész nap bekapcsolva hagyni a fűtést. (x)