Szolidaritási tüntetés Budapesten

Élő: több tízezren tüntetnek a diákmozgalom szervezésében

Ország

Az ADOM Diákmozgalom és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szervezett tüntetést október 23-ára, Budapestre.

A szervezők szerint már 50 ezren demonstrálnak.

A tüntetés itt nézhető a diákmozgalom élő közvetítésében:

Schermann Fruzsina, a mozgalom elnöke azt mondta, “baj van, mert egy elnyomó hatalom ignorál, fenyeget és gúnyt űz belőlünk”.

„Azt hitték, hogy bele se kezdünk, remélték, hogy nem folytatjuk, most pedig Zalaegerszegig menekültek előlünk”,

– fogalmazott. Egyúttal emlékeztetett, hogy október 27-én újra sztrájkolnak a tanárok, illetve élőlánc is szerveződik Budapesten.

Tankerületi vezetők, Maruzsa Zoltán, Pintér Sándor, velünk lehet tárgyalni

–hangoztatta, de ehhez „előbb érvénytelenítsék a kirúgott pedagógusok elbocsátó levelét, és legyen biztosíték a pedagógusok fizetésemelésére”.

Ezt követelik a diákok

Az Egységes Diákfront (EDF) a Kálvin téren délután 4 órakor kezdődő tüntetés előtt közleményt adott ki, amiben „halasztást nem tűrő követeléseiket” foglalták 5 pontba:

  • 1. Megoldást a tanárhiányra!
  • 2. Használható tananyagot!
  • 3. Élhetőbb körülményeket az iskolákba!
  • 4. Vissza a sztrájkjogot!
  • 5. Figyelmet az oktatásra!

Az ország döntéshozóit arra kérik, hogy tartsák napirenden az oktatás ügyét és egy társadalmi diskurzus megnyitásával dolgozzanak ki egy olyan átfogó oktatási reformtervet szakszervezetek, diákönkormányzatok és pedagógiai szakértők bevonásával, amely a társadalmi mobilitás, valamint a korábban már említett 5 pont elvein alapszik.

Mint írják, „célunk tehát egy átfogó, oktatásügyi reform elérése, ezt pártpolitikától független nemzeti érdeknek tekintjük. Megmozdulásainkra sosem hívtunk párttagokat felszólalni, sosem kértünk vagy fogadtunk el parlamenti párttól segítséget az akcióink megszervezéséhez, ehhez a jövőben is tartjuk magunkat”.

Azt írják, minden önszerveződő csoportot ösztönöznek a csatlakozásra, hiszen csak közösen, összefogva tudnak változást elérni.