4 inspiráló, sportos önéletrajzi könyv

Sport

Amennyiben úgy érzed, elérkezett az idő egy kis újdonságra, nézd meg az alábbi összeállításunkat, amelyből biztosan megtalálod a saját érdeklődési köröd szerinti olvasmányt.

Nem mintha a sport és a könyv fogalma egy kategóriába sorolható lenne, mégis van egy közös bennük: az élsportolókról szóló önéletrajzi könyvek. Olyan motivációs és inspirációs forrás lehet egy ilyen tematikájú könyv, hogy elolvasása után újabb impulzusokat kaphatunk, amelyek segíthetnek a saját karrierünk egyengetésében is. 

 

 

„Diego vagyok” – Diego Maradona önéletrajzi műve

 

Diego Maradona legendás labdarúgó önéletrajzi könyve a pályafutásáról, magánéletéről és sötét titkairól szól. Állítása szerint teljesen őszintén tesz vallomást az addig elrejtett, viselt dolgairól. Beszél kábítószer függőségéről, majd a könyv megírása után éppen egy elvonó kúrán vett részt. A könyv Havannában íródott, ugyanis úgy döntött Maradona, jobb lesz, ha mindent elmesél és „kibeszél” magából. 

 

 

Muhhamad Ali

 

Muhhamad Aliról, a híres ökölvívóról hihetetlen képességei és eredményeinek köszönhetően immár több olvasmány is megjelent az évek során. Ezek közül az egyik legnépszerűbbnek a „Muhammad Ali, a világ királya” című könyv számít, amely 1999-ben jelent meg. David Remnick, a The New York Times szerkesztője, valamint Pulitzer-díjas újságíró ebben a könyvben ír a minden idők egyik legnagyobb bokszolójának küzdelmeiről, valamint beszámol arról is, hogyan tagadta meg Ali a katonai szolgálatot Vietnamban és csatlakozott a fekete muzulmánokhoz. Az olvasmányból kiderül, milyen viszonya volt Martin Luther Kinggel és Malcolm X-szel, továbbá betekintést kaphatunk a privát életébe is. Ezen kívül megtudhatják az olvasók, hogyan vált ilyen sikeres emberré.  

 

 

„Open – Önéletrajz” – Andre Agassi

 

Andre Agassi többször állt a világranglista élén, nyolc Grand Slam bajnokságot nyert, egyetlen férfi versenyzőként pedig ő nyerte meg a Golden Slam-et, valamint az olimpiai aranyérmet. Hiába a sporttörténelem egyik legtehetségesebb és legkedveltebb sportolója, mégis kevesen tudják róla azt az érdekességet, hogy Agassi gyermekkora óta gyűlölte a teniszt. Óriási nyomás alatt nőtt fel, a szülei kényszerítették bele úgymond a versenysport világába, amely folyamatos és állandó belső lelki vívódást okozott számára. Életrajzi művében beszámol érdekes élettörténetéről, amelyet folyamatos konfliktusok kereteznek, így az önpusztítás és a maximalizmus küzdelméről is olvashat az olvasó. Továbbá bemutatja a különböző emberi kapcsolatait is, mesél rövid életű kapcsolatáról Barbara Streisanddal és rosszul sikerült házasságáról Brooke Shields-szel. Leírja, kik segítettek visszanyerni belső harmóniáját, valamint azt, hogyan találta meg a szerelmet Stefanie Graf oldalán. Nem csak a sérelmekről, de a megnyugvásról és a béke folyamatos kereséséről is ír. Igazán érdekes és inspiráló olvasmány mindenki számára.  

 

 

„Megállíthatatlan” – Maria Sharapova

 

Maria Sharapova életrajzi könyve önmagáról szól, arról, hogyan érte el mindazt, amit letett az asztalra. Beszámol a gyermekkori élményeiről, az apjáról és az ő kapcsolatáról. Arról ír, hogy ő maga sem tudja igazán megfogalmazni, honnan és miként van ekkora akarat ereje és szívóssága. Elmondása szerint akkor is előre ment mindig, amikor már nagyon lent volt a padlón, és semmi sem volt jó körülötte. Az elképesztő kalandjáról mesél, amely nem volt más, mint az, hogy édesapjával együtt ketten Floridába mentek szerencsét próbálni. Ekkor Maria még csak hétéves volt. Egyáltalán nem voltak gazdagok, mindösszesen 700 dollárjuk volt. Nyilvánvalóan egyikőjük sem beszélt angolul, mégis tizenegy év múlva Sharapova megnyerte pályafutása első Grand Slam-tornáját Wimbeldonban. Az ezt követő egy évben pedig világelső lett, majd később még további négy Grand Slam trófeát szerzett meg. Betclic regisztráció segítségével akár a legizgalmasabb meccsekre is lehet fogadni.