Államtitkár: a gyógyításban új terápiákra is szükség van

Egyetem Helyi hírek

Csaknem hatszáz orvos látogatott el a klinikai farmakológusok idei kongresszusára, a Kölcsey Központba. A rendezvény résztvevői a három nap során a gyógyszerkutatás idei legfontosabb eredményeiről kaptak áttekintést Debrecenben – számolt be a DTV.Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár elmondta, Magyarország a negyedik helyen áll Európában a gyógyszerkutatás terén. Ennek szerves része a gyógyszerek hatásvizsgálata, ami egy rendkívül gyorsan fejlődő terület.

Korábban a kardiológia területén volt intenzív a gyógyszerkutatás, most pedig a reumatológia és az onkológia területén. A gyógyszerkutatók számára fontos lépés az új szerek klinikai hatásvizsgálata, ami a betegek érdekeit szolgálja.

– Mi a klinikai farmakológia? Összekötő kapocs a gyógyszerkutatás, az elméleti gyógyszerkutatás és a klinikum, a betegellátás között. Felfedezni vélnek egy gyógyszerjelöltet vagy vegyületet, és akkor átadják a klinikai farmakológusnak, hogy bizonyítsa be, valóban hatásos-e. Ez a mi feladatunk, 18 éve mindig erről van szó – mondta el Dr. Kovács Péter egyetemi tanár, főszervező.