Korszerű ismeretekből épülő tananyag

Egyetem

A piac elvárásainak megismerése is célja a Műszaki Karon rendezett Karbantartást és Gépjavítást Oktatók Országos Konferenciájának.

Azokban az üzemekben, ahol termelés folyik, üzemeltető, karbantartó mérnökökre mindig szükség van. A hazai egyetemeken tanuló mérnökhallgatók a munkaerőpiac elvárásainak megfelelő tudást már a képzés során elsajátítják, köszönhetően annak, hogy a karbantartást és gépjavítást oktatók évente találkoznak a szakmai kihívások áttekintésére, valamint a piaci szereplők igényeinek felmérésére.

Tizenegy cég, köztük az FAG, a MÁV, a Richter üzemeltetéssel és karbantartással foglalkozó vezetői osztották meg elvárásaikat június 30-án a Debreceni Egyetem Műszaki Karán rendezett konferencián, amelyen a hazai műszaki felsőoktatási intézmények oktatói tanácskoztak arról, milyen irányok mentén tanítsák a vállalatok számára nélkülözhetetlen karbantartási és üzemeltetési ismereteket.

A huszadik alkalommal megrendezett konferencia megnyitóján Szűcs Edit, a Debreceni Egyetem Műszaki Karának dékánja kiemelte: a cégek rengeteget segítenek a karnak, nemcsak szakmai gyakorlatokat biztosítanak a hallgatóknak, de részt vesznek a duális képzésben és a műszaki tantárgyak piachoz való igazításában is.

– Külön öröm számomra, hogy a konferencia előadóinak jelentős része a debreceni Műszaki Karon szerezte mérnöki diplomáját – mondta Szűcs Edit.

A munkaerőpiac igényeire reagáló oktatás jelentőségét hangsúlyozta Barcsa Lajos alpolgármester is, aki előrevetítette, hogy a debreceni Új Főnix Terv keretében a következő években a város a gazdaságfejlesztésre fordítja majd legtöbb erőforrását.

– A Debreceni Egyetem Műszaki Karán a gépészmérnök alapszakon belül választhatják a hallgatók az üzemeltető-karbantartó specializációt, az ott szerzett tudással pedig eredményesen tudnak az egyetemről kilépve elhelyezkedni. A szakirány nagyon népszerű, jelenleg évfolyamonként negyven hallgató választja – tájékoztatott Ráthy Istvánné, a Gépészmérnöki Tanszék vezetője.

unideb.hu