Megújult a sugárterápiás központ

Egyetem

Nagy pontosságú, speciális technikák is elvégezhetők a debreceni Onkológiai Klinikán az új, európai uniós támogatásból vásárolt lineáris gyorsítóval.

Az „Onkológiai centrum fejlesztése Debrecenben” című pályázat 824 millió forintos európai uniós támogatásából beszerzett új műszer a legkorszerűbb technikát képviseli. Lehetővé teszi a test koponyán kívüli részének úgynevezett sztereotaxiás (sugársebészeti) kezelését az eddig sugárterápiával nem kezelhető betegcsoportok esetében is. A modern készülékkel a tumorra leadható sugárdózis növelhető az ép szövetek sugárterhelésének csökkentése mellett, így a kezelés hatékonysága fokozódik, a mellékhatások, valamint a szövődmények pedig csökkennek.

Az új berendezés augusztus 28-i átadóünnepségén Szentes Tamás, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgató-helyettese felidézte a miniszterelnök gondolatait, miszerint az egészségügyi ellátórendszerben a közelmúltban több mint 300 milliárd forintos fejlesztés révén a “hardver” elkészült, a jövőben a szoftfvert kell fejleszteni. Ennek célja pedig az, hogy a lakosság minél szélesebb körben férhessen hozzá az egészségügyi szolgáltatásokhoz.

– Az országban egészségügyi szempontból talán a Debreceni Egyetem fejlődött a leghatékonyabban. Ezzel a beruházással pedig a daganatos betegek kezelése tehető még biztonságosabbá – hangsúlyozta a szakember.

Széles Diána alpolgármester azt emelte ki, hogy a Debreceni Egyetem és a város közösen gondolkodik, közös célokat fogalmaz meg, ennek kiemelt területe az egészségipar. A város a prevenció jegyében széles szakmai összefogással elindítja azt a felvilágosító programot, amely során a 11.osztályosok megtanulhatják az emlő önvizsgálatát.

Csernoch László rektorhelyettes az egészségipari technikai fejlődésről szólva kifejtette, hogy az egyetem feladata a jövő orvosait és technikai szakembereit felkészíteni a modern készülékek kezelésre, hiszen az egyetemi klinikákon a legmodernebb technológiai áll az orvosok rendelkezésére a betegek lehető legjobb ellátásáért.

Édes István, a Klinikai Központ főigazgatója köszöntőjében felhívta a figyelmet arra, hogy a kardiológiai ellátás mintájára az onkológia területén is indokolt lenne nagy hatékonyságú központok létrehozása, és csak ezekben kellene professzionálisan gyógyítani a daganatos betegeket. Hozzátette: a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának szándéka az onkoradiológiai tömb új épületének befejezése, és az eszközök szoftverfejlesztése további pályázatok és állami támogatás révén.

A köszöntőket követő szakmai előadásokban elhangzott az a sokkoló adat, hogy szakmai becslések szerint élete során minden második férfi és három nőből egy találkozik majd daganatos betegséggel, és lesz szüksége onkológiai kezelésre. Az új lineáris gyorsító elsősorban az agy, máj, tüdő, gerinc, prosztata, hasnyálmirigy, valamint fej-nyaki daganatok terén nyújt terápiás megoldást a daganat bizonyos stádiumában.

Horváth Zsolt egyetemi docens, a Debreceni Egyem Onkológiai Klinikájának igazgatója összegezte: jelenleg Debrecenben a modern onkológiai ellátáshoz minden szükséges eszköz rendelkezésre áll, és az új lineáris gyorsítóval hazánk legnagyobb vidéki sugárterápiás központjává vált az intézmény.