Mire való a jog?

Egyetem

A jog társadalomban betöltött szerepéről rendeztek december 11-12-én nemzetközi konferenciát az Állam- és Jogtudományi Karon.

Kétévente rendez nemzetközi konferenciát a MetaLawEcon hálózat, melynek törekvése, hogy olyan egyetemet válasszanak ki a tanácskozás helyszínéül, ahol sokrétű kutatás zajlik – így esett a választás az ország egyik legsokoldalúbb intézményére, a Debreceni Egyetemre, melynek fakultásai és kutatócsoportjai között komoly együttműködés zajlik.

A kétnapos konferencián – ahova az Egyesült Államokból, Kanadából, Németországból és Hollandiából is érkeztek tudósok – a jog társadalomban betöltött szerepét vizsgálták a jogi mellett a közgazdaságtan, filozófia, szociológia és pszichológia tudományterületeinek szakemberei.

Alapvető kérdése a konferenciának, hogy van-e a jognak általános célja vagy a részterületeinek lehetnek sajátos céljai, például a büntetőjog a biztonságot, a társadalmi rend fennmaradását szabályozza. Az evolucionális megközelítés szerint az emberek között együttműködés lehet az átfogó cél, egy más nézőpont szerint viszont a jog célja történelmi korszakonként változik – engedett betekintést Bencze Mátyás, az Állam- és Jogtudományi Kar dékánhelyettese a konferencián vitatott kérdésekbe.

unideb.hu