Hatályba lép az EU-Japán kereskedelmi megállapodás

Világ

Február 1-jén hatályba lép az EU és Japán közötti gazdasági partnerségi megállapodás, amely megszünteti a Japánba exportáló uniós vállalkozásokra háruló, évente mintegy 1 milliárd eurót kitevő vámok túlnyomó többségét – közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

A tájékoztatás szerint a megállapodás teljes körű végrehajtását követően Japán az EU-ból importált áruk 97 százaléka esetében eltörli a vámokat.

A megállapodás emellett számos régóta fennálló szabályozási akadályt is megszüntet, például a személygépkocsikra vonatkozó nemzetközi szabványok elfogadását. A japán fogyasztók számára a legfontosabb uniós élelmiszeripari termékeket és italokat exportáló vállalkozások előtt álló akadályokat is lebontja, és több más ágazat esetében is növelni fogja az exportlehetőségeket. Az EU és Japán közötti éves kereskedelem közel 36 milliárd euróval nőhet a megállapodás teljes körű végrehajtását követően – közölték.

A felek magas szintű normákat határoztak meg a fenntartható fejlődés terén, és a szöveg első alkalommal tartalmaz konkrét kötelezettségvállalást az éghajlatváltozással foglalkozó Párizsi megállapodás végrehajtásáról – tették hozzá.

A bizottság tájékoztatása szerint február 1-jétől egy másik megállapodás – az Európai Unió és Japán közötti stratégiai partnerségi megállapodás – nagy része ideiglenesen szintén alkalmazandó lesz. Múlt év júliusában a gazdasági partnerségi megállapodással együtt aláírt megállapodás az EU és Japán közötti első kétoldalú keretmegállapodás, amely megerősíti az általános partnerséget azáltal, hogy átfogóan szól a politikai és ágazati együttműködésről és a közös érdekű ügyekben az együttes fellépésről, beleértve a regionális és globális kihívásokat is. A megállapodás azután lép hatályba, hogy valamennyi uniós tagállam ratifikálta.

A bizottság arra is emlékeztetett, hogy az adatvédelmet illetően az EU és Japán nemrégiben határozatokat fogadott el, amelyek lehetővé teszik a személyes adatok két partner közötti szabad és biztonságos áramlását. Megállapodtak arról, hogy egymás adatvédelmi rendszereit egyenértékűnek ismerik el, ezáltal megteremtik a világ legnagyobb biztonságos adatáramlási térségét.