A román kormánypárt elnöke szerint sikertelen államcsínykísérlet volt az augusztus 10-i tüntetés

Világ

Sikertelen államcsínykísérletnek nevezte Liviu Dragnea, a román kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke az augusztus 10-i bukaresti tüntetést, amelynek célja szerinte a kormány erőszakos megdöntése volt.

A román kormány fő erejét képező PSD elnöke egy kedd esti televíziós interjúban nyilatkozott erről. Dragnea élesen bírálta Klaus Iohannis elnököt, aki a tüntetés idején elítélte a csendőrök erőszakos fellépését. Dragnea szerint Iohannis ezáltal erőszakra bujtogatta a tüntetőket. A PSD elnöke felelőtlennek nevezte az ellenzéket, amely a csendőrséget hibáztatja, ugyanis szerinte puhábban léptek fel a tüntetőkkel szemben, mint ahogy a rendfenntartó erők más európai országokban vagy az Egyesült Államokban szoktak.

“Jól szervezett félkatonai szerveződés volt (a tüntetés), meggyőződésem, hogy erről volt szó, sikertelen államcsínykísérlet, amely a kormány erőszakos megdöntésére irányult, hogy teljesüljön Iohannis óhaja” – vélekedett a PSD elnöke.

Dragnea szerint mindössze ezer román jött külföldről a diaszpóra tüntetéseként meghirdetett tiltakozó akcióra.

A PSD elnöke szerint a multinacionális cégek finanszírozzák a kormányellenes tüntetéseket, szabadnapot adnak dolgozóiknak a tüntetések napján, és részvételre biztatják alkalmazottaikat. Hozzátette: időnként a multinacionális cégek érdekei ütköznek a román állam érdekével. Leszögezte: mindig azért fog küzdeni, hogy a román állam érdekei ne sérüljenek, és Románia erőforrásaiból az állampolgárok részesüljenek. A szociáldemokrata pártelnök szerint a kormányellenes mozgalom korábban nagyon erős volt, de mostanra meggyengült.

Cáfolta azokat a médiaértesüléseket, miszerint pártja leváltani készülne Viorica Dancila miniszterelnököt. Mint mondta, teljes mértékben megbízik benne, és szerinte a kormányfőnek 2020-ig, a jelenlegi kormány mandátumának végéig hivatalában kell maradnia.
Augusztus 10-én a román diaszpóra tüntetéseként meghirdetett kormányellenes demonstráción a csendőrök és a tüntetők egy része összeverekedett, összesen több mint négyszáz tüntető és tíz csendőr sérült meg. Az ügyészség vizsgálatot indított az ügyben.