Soros György: Orbán megvásárolta az MSZP vezetőit

Ország Világ

Az üzletember szerint “nem lesz kormányváltás”. A davosi Világgazdasági Fórumon tartott beszédet csütörtökön Soros György. Az újságíróknak tartott eseményen több dolgot is érintett az üzletember. Az egyik téma volt, hogy Soros szerint (ahogy az üzletember fogalmazott) “Orbán Viktor megvásárolta az MSZP vezetőit, és a kis pártokban is vannak kémei”.

A Bloomberg amerikai hírügynökség által az interneten élőben közvetített, mintegy egyórás előadás végén, kérdésre válaszolva beszélt Magyarországról az üzletember. Soros György szerint a magyar kormányfő az ő démonizálására építi fel újraválasztási kampányát.

Az Index írta meg, hogy

a 87 éves amerikai-magyar üzletember sok témát érintett: beszélt többek között Észak-Koreáról, a klímaváltozásról, Donald Trump várható bukásáról, illetve arról, hogy a Facebook és a Google túl nagyra nőtt.

Kijelenthető, hogy minden téren kemény állításokat fogalmazott meg. Az egyik számunkra legérdekesebb azonban a beszélgetés az a része volt, hogy

Soros György véleménye szerint Orbán Viktor megvásárolta az MSZP vezetőit, a maffiállam tökélyre fejlesztése miatt pedig ismét minden esélye megvan arra, hogy újraválasszák.

A felvételen 55:30-tól látható az a rész, amikor Soros erről beszél:

Az Index azt írja, hogy Soros azt mondta:

Orbán Viktor megvásárolta az MSZP vezetőit és a feltörekvő kis pártokban is vannak kémei, így nagyon nehéz lesz összefogniuk és elérniük a kormányváltáshoz szükséges szavazatszámot, ezért valószínűleg idén is a Fidesz nyeri majd a választást.

Az Index cikke szerint az üzletember Magyarországgal kapcsolatban arról is beszélt, hogy

Orbán az ő démonizálására alapozza a kampányát, ez pedig jól látszott a róla szóló nemzeti konzultáció esetében is.

A befektető kitért a róla szóló nemzeti konzultációra is. Azt mondta, hogy ebben hét olyan állítás szerepelt, melyek mindegyikét megcáfolta, sőt az egyik pontban másodfokon pert is nyert a Magyar Helsinki Bizottság, ekkorra azonban már lezárult a konzultáció,  és

erről a döntésről így a magyar közvélemény nem értesült.

Soros szerint ebből látszik, hogy

sajnos a miniszterelnök nagy sikerrel működteti a maffiaállamát

– fogalmazott Soros György.

Soros azt is elmondta, hogy

Trump szerinte maffiaállamot építene, de nem lesz rá képes, mert az erős amerikai intézményrendszer ezt nem fogja megengedni

Hozzátette: úgy látja, a Trump-adminisztráció veszélyt jelent a világra, de szerinte ez csak átmeneti helyzet, a demokraták megerősödnek.

Trump is ott van Davosban. Ő pénteken szólal fel. Tizennyolc éve Bill Clinton volt az utolsó amerikai elnök, aki részt vett a svájci kisvárosban tartott Világgazdasági Fórumon.

Putyin rendszerét egyszerűen elnyomónak nevezte Soros.