12 vállalkozás nyerte el a Genius Loci Díjat

Ország

A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége, a Matehetsz idén ötödik alkalommal adta át a „Genius Loci – Vállalatok és vállalkozók a tehetségekért” díjakat. Kárpát-medence szerte közel 1400 tehetségpont jelölhette azokat a vállalatokat, amelyek a társadalmi felelősségvállalás jegyében támogatják a tehetséggondozást, ezáltal a tehetséges fiatalok versenyképes tudásának megteremtését.

Bajor Péter, a Matehetsz ügyvezető elnöke a djátadó rendezvényen elhangzott köszöntőjében kiemelte: „a Genius Loci – Vállalatok és vállalkozók a tehetségekért díj célja, hogy értékelje és elismerje a Magyarországon és a Kárpát-medence magyarlakta területein működő üzleti vállalkozásoknak és vállalkozóknak a tehetségek támogatása érdekében tett erőfeszítéseit. A tehetségek támogatása a Nemzeti Tehetség Programon keresztül már több mint tíz éve kiemelt nemzeti ügy. Egyre több adózó támogatja adója 1%-val a programot, ugyanakkor különösen fontos, hogy a tehetséggondozás folyamatába cégek is bekapcsolódjanak. Egyúttal szeretnénk felhívni a figyelmet azokra a példaértékű innovatív kezdeményezésekre és követendő jó gyakorlatokra, amelyekkel az üzleti vállalkozások és vállalkozók hozzájárulnak környezetükben a tehetségsegítő intézmények, szervezetek munkájához, a fiatalok tehetségének kibontakoztatásához, a tehetségek számára vonzó társadalmi környezet kialakításához.”

A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége mint a Nemzeti Tehetség Program számos elemének megvalósítója 2015-ben alapította a Genius Loci Díjat, a fiatal tehetségeket támogató példaértékű vállalati programok, sikeres együttműködések elismerésére.

A vállalatok társadalmi felelősségvállalási programjaiban egyre több helyen jelenik meg a fiatal tehetségek támogatása. Idén a hazai és határon túli tehetséghálózatból beérkezett jelölések és a Matehetsz által felkért ötfős zsűri döntése alapján három kategóriában, összesen tizenkét vállalkozás érdemelte ki a Genius Loci Díjat.

A kreatív, tehetséges munkatársak toborzása, magas színvonalú képzése és megtartása fontos része a vállalatok versenyképességének. Az üzleti élet képviselői tisztában vannak azzal, hogy a számukra oly fontos tehetséges pályakezdő sokévnyi képzés, fejlesztés és céltudatos tehetséggondozás után lép színre. Számos olyan vállalat és kisvállalkozás van, amely elismeri és a magyarországi tehetségsegítő szervezetekkel, oktatási intézményekkel együttműködésben támogatja a tehetséggondozás folyamatát.

A díj alapítója, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége szükségesnek látja a Genius Loci Díj évenkénti odaítélésével felhívni a figyelmet azokra az innovatív kezdeményezésekre és követendő jó gyakorlatokra, amelyekkel a Magyarországon és a Kárpát-medence magyarlakta területein működő üzleti vállalkozások és vállalkozók hozzájárulnak a környezetükben (pl. székhelyükön, településükön, régiójukban vagy akár nagyobb hatókörben) a tehetségpontok, tehetségsegítő tanácsok és más intézmények, szervezetek munkájához, a fiatalok tehetségének kibontakoztatásához, a tehetségek számára vonzó társadalmi környezet kialakításához.

Genius Loci, azaz „a hely szelleme” a római mitológiában a település védelmezője volt. A mai nyelvhasználatban „a hely szelleme” kifejezés azt a sajátos légkört, szellemiséget jelenti, amelyet egy-egy nevezetes hely sugároz magából. A névválasztással azt hangsúlyozzuk, hogy a kiemelkedő képességű fiatalokat segítő, fejlesztő intézményekkel, szervezetekkel partneri viszonyt kialakító vállalatok, vállalkozók pozitív hatással vannak annak a településnek (vagy nagyobb térségnek) a szellemiségére, tehetségeket támogató légkörére, ahol a vállalatuk, vállalkozásuk működik.

A Genius Loci Díj 2019. évi díjazottjai

 

Nemzeti Kategória

Tungsram Operations Kft.

Regionális kategória

Diehl Aviation Hungary Kft.

HOLD Alapkezelő Zrt.

LEGO Manufactoring Kft.

Robtron Elektronik Trade Kft.

Tolnagro Állatgyógyászati Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.

Helyi kategória

Ford Közép- és Kelet-Európai Kft.

NEMAK Győr Alumíniumöntöde Kft.

Ifjabb Nemes Péter

PANNON-VÍZ Regionális Önkormányzati Víziközmű-szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság

RAMIVO Manufacturing Hungary Kft.

VIDEOTON Elektro-PLAST Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.