Azonnali hatállyal kirúgták az esztergomi Suzukitól az alakuló szakszervezet titkárát

Ország

Azonnali hatállyal elbocsátották a dolgozót, aki a Vasas Szakszervezeti Szövetség alapszervezetét vezette volna a Suzuki esztergomi gyárában – írja a Mérce.

A hivatalos közlés szerint

nem voltak megelégedve az illető munkájával, de ezt kétségessé teszi, hogy az illető 14 éve dolgozott ott, panaszt soha nem kapott a munkájára, ráadásul egy nagyobb gyártási területért felelt.

A lapnak László Zoltán, a Vasas Szakszervezet elnöke elmondta, csütörtökön a gyár parkolójában alakult meg az első, a gyár területén működő szakszervezet, amely a Vasas alapszövetsége lesz. Ám mielőtt a jogászok és a helyiek megszövegezték volna a gyár vezetőségének a megalakulásukat jelző értesítést, a titkárnak választott férfit behívatták, és közölték vele, azonnali kirúgással válnak meg tőle.

László hozzátette, a dolgozókat nagyon felháborította a cég eljárása, így miután a kirúgott dolgozót biztonsági őrök kísérték ki a kapun, a kezdeti száz fős csatlakozói létszám helyett most folyamatosan jönnek a belépési nyilatkozatok.

A vonatkozó törvény értelmében a szakszervezeti tisztségviselő védett munkavállalónak számít, nem lehetett volna elbocsátani. A Vasas a történtek miatt a munkaügyi bírósághoz fordul.