Két napig még kitart a nyárt, aztán beköszönt az ősz

Ország

Péntekig folytatódik a nyárias idő, majd hidegfrontok hoznak egyre hűvösebb, igazi őszi időt. A jövő hét közepén a szélvédett, fagyzugos, gyengén felhős helyeken a fagypont körüli hőmérséklet sem kizárt – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán a Facebook-oldalán.

A honlapjukon közzétett videóban Csonka Tamás meteorológus elmondta: a következő 48 órában anticiklon alakítja a térség időjárását. Csütörtök reggelre 6-16 fok közé hűl le a levegő. Napközben túlnyomóan napos idő lesz, délutánra 26-30 fokig emelkedik a hőmérséklet. Pénteken még napos időre lehet számítani, eső nélkül. A minimumok 8-15 fok között alakulnak, a csúcshőmérséklet helyenként még elérheti a 30 fokot.

Az északnyugat felől közeledő hidegfront szombaton éri el Magyarországot. Ekkor több-kevesebb napsütés a Dunántúl délkeleti részén és az Alföldön lehet. A nap első felében északnyugaton, majd délután már máshol is várható szórványosan eső. A szél is megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A maximumok a Nyugat-Dunántúlon 15-18, másutt 19-26 fok között alakulnak, de délkeleten még 27-28 fok is lehet.

Vasárnap, majd a jövő hét első felében változékony idő várható. Egy újabb, erősebb hidegfront hétfőn éri a térséget. A viharos széllel még hűvösebb idő érkezik. A csúcshőmérséklet ekkor 15 fok körül alakul. A hajnali órákban pedig már 10 fok alá csökken a hőmérséklet, sőt a szélvédett, fagyzugos helyeken fagypont körüli értékek is lehetnek – fejtette ki a meteorológus.