Közmunkásokkal pucoltatták a diót Debrecen leggazdagabb emberének cégénél

Helyi hírek Ország

A Szatmárfruct Kft. és a Tranzit Dió Kft. rengeteget spórolt azon, hogy a diót saját alkalmazottaik helyett az önkormányzat által kölcsönaodott közmunkások tisztították.

Szabolcsban nem ritka eset, hogy tisztességes fizetségért alkalmazott emberek helyett az éhbérért dolgoztatott közmunkások tisztítják a diót a cégek számára.

A Hír TV Célpont című műsora szerint Kisaron a helyi közmunkásokat diópucolásra vezényelte a polgármester. Ha nem mentek volna, még a közmunkásságból is kirúgták volna őket és elvesztették volna szerény keresetüket.

Az éhbérért dolgoztatott munkásokon a Szatmárfruct Kft. és a debreceni a Tranzit-Dió Kft. spórolt nagyot. Utóbbi cég tulajdonosa a debreceni Szabó Miklós, Magyarország 26. leggazdagabb embere, 34 milliárd forintos vagyonnal.

A közmunkások ily módon történő foglalkoztatása törvénytelen. A Célpont szerint közmunkások tisztítják a diót Nagyaron, Fehérgyarmaton és Gyügyén is, Az önkormányzatok tiszta nyereségként tehették el azt a pénzt, amit a diós cégektől kaptak, mivel a start munka mintaprogram keretében szervezték az egészet – az államtól megkapták a közmunkabért.

Ahogy a stáb felkereste a szabolcsi falvakat, a Tranzit Dió Kft.-től figyelmeztették az önkormányzatokat, hogy azonnal fejezzék be a közmunkások a diópucolást, és tüntessék el a nyomokat. Gyügyén ezután állítólag iskolapadok gyártására fogják be őket.