Krnács Ágota: iKonok 2.0 – kiállítás nyílik Debrecenben

Kultúra

Krnács Ágota képzőművész többnyire klasszikus festészeti elődök munkáit használja fel a korok és kultúrák közötti kapcsolat megteremtéséhez. A korabeli képzőművészeti ikonok archetípusai profán, kortárs átiratainak hatására kimozdulnak eredeti jelentésükből. Ebben a mesterségesen teremtett világban összemosódnak a tér- és időbeli határok. Itt minden megtörténhet. A valószerűtlenül régen volt események a jelen valóságának részeivé válnak.

A klasszikus mesterek által megfestett ikonok üdvtörténeti interpretációi a jelenben, laikus, hétköznapi környezetben születnek újjá, és hirdetik kortársi üzenetüket. A hagyományos festészeti tradícióktól eltávolodó művész kollázsszerű technikájával egy olyan nyelvet használ, amivel a kölcsönvett ikon popikonná, az önarckép szelfivé változik.

A főként digitális technikával dolgozó művész 1976-ban, Mezőhegyesen született. Először a Bessenyei György Tanárképző Főiskola rajz-vizuális kommunikáció és tervezőgrafika szakán végzett, majd 1999–2002 között a Magyar Iparművészeti Egyetem posztgraduális képzésén vett részt. Több évig tanult és dolgozott Dublinban. 2004-ben csatlakozott a Ceredi Nemzetközi Művésztelephez (Ars Longa Művészeti Egyesület), 2010-től tagja a Magyar Elektrográfiai Társaságnak (MET). Fotózik, komputergrafikákat készít, 2008-tól pedig videóval is foglalkozik. Művészetében ötvözi a magas kultúrát a popkultúrával.

A Tiszántúli Református Egyházkerület Elnöksége és Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata által kiírt Reformáció 500 grafikai pályázat és kiállítás díjazottja, s ebből következően a b24 Galéria meghívott kiállítója.

Megnyitó: 2017. október 12. (csütörtök), 17 óra

A kiállítást megnyitja: Láng Eszter képzőművész

A kiállítás megtekinthető 2017. október 28-ig.

A belépés ingyenes.